Nova sezona, stari problemi

Iako se i ove godine najavljuje odlična turistička sezona, Crna Gora se i dalje suočava sa starim problemima, upozoravaju stručnjaci.

Turistička sezona ponovo se suočava sa dugogodišnjim problemima koji se odnose na infrastrukturu i ponudu tržišta, kazao je za Gradsku RTV profesor ekonomije i turizma Ivo Županović.

“Problem je radna snaga, odnosno nekoordinacija akademskog sektora sa dijela koji se odnosi na tržište. Zatim cijene, diskrepance prvoshodno u privatnom smještaju i u ugostiteljskim uslugama u odnosu na ono što se percipira kao kvalitet. Infrastruktura, prvoshodno mislim na avio dostupnost jer je Crna Gora u gro dolazaka dominantna avio destinacija”, kazao je Županović.

Problem je, dodaje Županović, nedostatak visokoplatežnih turista.

Visoko platežni gosti koji ostavljaju gro novca na destinaciji su definisani kao MICE – poslovni gosti, što znači da se mora graditi više hotela sa kongresnim salama. I sa druge strane, sportski turizam, jer je prema istraživanju Međunarodnog olimpijskog komiteta – 92 odsto gostiju čine što učesnici, što gledaoci iz te sfere.

Maksimalno 25 odsto smještajnog kapaciteta je u hotelima, zbog čega je neophodna drugačija struktura ukupnog smještaja, kaže Županović.

Istovremeno, iz Ministarstva turizma su tražili Ministarstvu vanjskih poslova uspostavljanje privremenog viznog režima za dolazak turista koji su prepoznati kao visokoplatežni gosti iz Saudijske Arabije, Kazahstana, Uzbekistana, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jermenije.

Foto: Screenshot/RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA