„Zabrinjava ‘šamar’ žrtvama nasilja od čelnika jednog pozorišta“

Način na koji umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta, Janko Jelić tumači temu diskriminacije žena u Crnoj Gori, najbolje govori o nivou svijesti laičke javnosti i stepenu nepoznavanja fenomena nasilja nad ženama, saopštio je Operativni tim za borbu protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama. Iz Operativnog tima Uprave policije navode da zabrinjava činjenica da je ovakav ‘šamar’ svim žrtvama nasilja u porodici zadao neko ko se nalazi na čelu ustanove koja treba da promoviše plemenite teme, kulturu.

Platforma organizacija „U pravo vrijeme“ obavijestila je javnost da umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta, Janko Jelić, nije dozvolio izvođenje predstave „IzloŽene“, koja se suočava s temom rodne ravnopravnosti i nasilja nad ženama.

Jelić je, kako ističu, kao razlog zbog kojeg ne dozvoljava izvođenje predstave „IzloŽene“ naveo da je tema diskriminacije nad ženama „izlizana“ i da su žene u Crnoj Gori te koje diskriminišu, te da neće dozvoliti izvođenje predstave u Nikšićkom pozorištu jer je priča o diskriminaciji i nasilju nad ženama vid „angažovane propagande“.

Iz Operativnog tima Uprave policije navode da zabrinjava činjenica da je ovakav ‘šamar’ svim žrtvama nasilja u porodici zadao neko ko se nalazi na čelu ustanove koja treba da promoviše plemenite teme, kulturu, da upravo kroz suptilne vidove razvijanja svijesti, što je između ostalog i zabranjena predstava, osnaži borbu svih neravnopravnih, a žene u Crnoj Gori to jesu.

„Gospodina Jelića, ako ništa drugo, demantuje statistika i učestalost psihički i fizički zlostavljanih žena, a da ne govorimo o onima koje danas ne mogu govoriti, jer su ubijene od strane svojih partnera“, navodi se u reagovanju.

Ističu da nasilje nad ženama predstavlja najprisutniji vid kršenja ljudskih prava, zasnovan na istorijski nejednakim odnosima moći muškaraca i žena, „čemu je doprinio i mehanizam rigidnih muških odluka, poput ove“.

Foto: MUP

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA