Vlaović-Ramčilović: Region postaje značajan politički činilac u oblasti kulture

Na polju kulturnog stvaralaštva vidljiva je sve dinamičnija i sadržajnija saradnja među državama regiona koji na međunarodnoj sceni postaje značajan politički činilac u oblasti kulture, ocijenjeno je tokom sastanka ministarke kulture i medija u tehničkom mandatu Maše Vlaović i ambasadora Sjeverne Makedonije Zećira Ramčilovića.

Vlaović je napomenula da Ministarstvo kulture i medija Crne Gore u okviru Savjeta ministara kulture Jugoistočne Evrope, kao regionalnog tijela koje svojim djelovanjem osnažuje kulturno povezivanje država regiona, sarađuje sa Ministarsvom kulture Republike Sjeverne Makedonije.

Ona je podsjetila da je Crna Gora bila domaćin prošlogodišnjeg sastanka ministara kulture zemalja Jugistočne Evrope, u okviri Procesa saradnje u JIE, koji se održao u decembru na Cetinju.

„Tokom sastanka poseban akcenat stavljen na temu kreativnih industrija kao pokretača održivog razvoja u oblasti kulture, navodeći da su razmijenjena iskustva drugih država, njihove nacionalne prakse i mjere podške razvoju ovog sektora“, kazala je Vlaović.

Poručuje da je cilj da se kroz infrastrukturne kapacitete koji su u prethodnom periodu uspostavljeni, a koji su stavljeni na raspolaganje učesnicama Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, doprinese snaženju međunarodne saradnje u oblasti kreativnih industrija i kulturno-umjetničkog stvaralaštva.

Kako je saopšteno, u toku sastanka govorili su i o Programu saradnje u oblasti kulture između Ministarstva kulture i medija Crne Gore i Ministarstva kulture Republike Sjeverne Makedonije za period 2023-2026. koji je potpisan u martu ove godine.

Tom prilikom je organizovana izložba djela Petra Lubarde iz kolekcije Muzeja savremene umjetnosti u Skoplju.

Vlaović je istakla da je na polju kulturnog stvaralaštva vidljiva sve dinamičnija i sadržajnija saradnja, kao i da je dosadašnja institucionalna podrška kroz saradnju umnogome obogatila umjetničku scenu Crne Gore i Republike Sjeverne Makedonije.

Ramčilović je istakao da su njihovi prioriteti afirmacija i unapređenje zajedničkih aktivnosti između dvije države, koji imaju za cilj da promovišu izuzetan kulturni potencijal čitavog Regiona.

„Preduzimanjem konkretnih aktivnosti i ujedinjavanjem naših nastojanja, uspostavlja se, ne samo bliska saradnja među našim državama, već se i Region na međunarodnoj sceni pojavljuje kao značajan politički činilac u oblasti kulture“, kazao je on. 

Ramčilović je kazao i da raduje uspješna inicijativa za realizovanje gostujućeg koncerta makedonske filharmonije u Muzičkom centru Crne Gore.

„To je dobar primjer dobre prakse o saradnji između dvije prijateljske države sa porukom da su kultura i umjetnost najbolji medijatori odnosa na međunarodnoj sceni“, poručio je Ramčilović.

Foto: Ministarstvo

NIKŠIĆ PROGNOZA