Završen 18. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja

Nakon osam dana izuzetno bogatog književnog i pratećeg programa, uz desetine poznatih izdavača iz zemlje i regiona koji su predstavili svoje naslove i više od 100.000 izloženih knjiga, sinoć je svečano zatvoren 18. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja.

Tim povodom u sajamskom prostoru TC Big Fashion gdje se i održavao Sajam upriličena je svečana dodjela nagrada i posebnih priznanja. Uz značajan broj zvanica i predstavnika književnog svijeta proslavljeno je još jedno uspješno izdanje Sajma koji je za 18 godina postojanja postao jedna od najcjenjenijih kulturnih manifestacija u Crnoj Gori.

“Iako nas je zbog punoljetstva ovaj sajam posebno obavezivao i iako je zahtijevao naročitu organizacionu posvećenost, čini mi se da sada na samom sajmu mogu da kažem da je vrijedilo svakog truda. To sam vidio svakog sajamskog dana susrećući se sa posjetiocima iz Podgorice i iz drugih gradova iz Crne Gore, neki od njih su mi rekli, a čuo sam takve izjave i u medijima, da svake godine dolaze na Podgorički sajam knjiga. Stičući sigurne posjetioce, jedan kulturni događaj, pa tako i Sajam knjiga ispunjava svoju sudbinu. Ti posjetioci, zajedno sa mnogima koji su ove godine po prvi put bili na sajmu biće nam najveći podstrek u pripremi narednog 19. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja,” naveo je direktor  izdavačke kuće Nova knjiga i predsjednik programskog savjeta Sajma knjiga, Predrag Uljarević.

Zahvaljujući kvalitetnoj i raznovrsnoj ponudi ovogodišnjeg sajma stručni žiri kojeg su činili predsjednik žirija, akademik, Siniša Jelušić, prof. dr Slavica Perović i akademska slikarka Marina Vešović je imao težak zadatak da odabere one najbolje.

“Dok god je knjige i čitanja, postoji i nada da sačuvamo onu suštinu našeg bivstva, da budemo bića sa smislom, sa razumijevanjem, imaginacijom i stvaranjem, voljenjem i samorazvojem do kojeg dolazimo knjigom i koje sa knjigom drugim predajemo. Ako bi se najsažetije formulisala ideja postojanja Podgoričkog sajma knjiga onda je ona sadržana u ovoj poruci. Stoga, valja poželjeti organizatorima da u svom htijenju i pregnuću budu postojani i da uprkos svim izazovima izdrže do kraja. Uz mnoštvo besjeda, kontakata, dijaloga o knjigama, sve je bilo veoma značajno i dragocjeno za stvari duha kojeg svakog dana sve više, nažalost, gubimo”, naveo je predsjednik žirija, akademik Siniša Jelušić.

Poseban pečat ovogodišnjem sajmu dala je Francuska kao zemlja počasni gost sajma koja je svojim bogatim programom postavila nove standarde u nastupu zemlje gosta. Upravo iz tog razloga ambasadorki Francuske u Crnoj Gori Nj.E. An-Mari Maske je dodijeljeno posebno priznanje za doprinos međunarodnoj kulturnoj saradnji i razmjeni najvećih izdavačkih vrijednosti.

„Počastvovana sam ovom nagradom i veoma sam zahvalna za riječi koje ste mi uputili. Ovo je bio izuzetan sajam sa aspekta Francuske ambasade i francuskog štanda. Biti počasni gost je bilo zaista važno i velika čast za da budemo ovdje i doprinesemo dobrim odnosima Francuske i Crne Gore“, navela je ambasadorka An-Mari Maske.

Potpisivanjem Podgoričke povelje francuska je predala štafetu zemlje počasnog gosta Bugarskoj koja će tokom 19. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga prezentovati svoju književnost, kulturu i jezik, te na sajam dovesti mnoga značajna imena bugarske književnosti.

Osim ambasadorke francuske, značajna priznanja za izuzetan doprinos kako samom Sajmu, tako i književnosti i izdavačkoj djelatnosti uopšte, između ostalih su nagrađeni izdavačka kuća AGORA iz Zrenjanina (Najbolji izdavač – kompletna izdavačka produkcija), Arhiv Vojvodine i Istorijski institut Crne Gore  (Izdavački poduhvat), Arhipelag i Jesenski Turk za Najbolju ediciju, dok su CANU i Univerzitet Crne Gore zaslužili priznanje za najbolje opremljene knjige… 

Veliko zadovoljstvo zbog dobijenih priznanja, ali i uspješne realizacije Sajma knjiga izrazili su nagrađeni.

„Sajam je nevjerovatan, čaroban, drugačiji. Posjećujem Podgorički sajam godinama i mislim da u ovoj 18. godini pokazuje svoju specifičnu aromu, razvija se na specifičan način. Mnogo knjiga, mnogo susreta, mnogo zanimljivih programa. Svaka knjiga je jedno malo otkriće, a ovdje je zaista jedan ogroman broj knjiga. Ovakav jedan sajam je pohvala mjestu gdje se organizuje“, naveo je osnivač nagrađene izdavačke kuće AGORA, Nenad Šaponja.

 Posebnu zahvalnost što je izdavačka kuća Arhiv Vojvodine dobila priznanje za izdavanje izabranih djela velikog srpskog književnika, Mira Vuksanovića u 20 tomova izrazio je direktor Arhiva Vojvodine, Nebojša Kuzmanović.

„Moram da kažem da je ovo jako prijatno iznenađenje i moja zahvalnost ide žiriju i Podgoričkom sajmu knjiga. Ovo je prilika da svi vidimo koji je značaj knjige jer u digitalnom vremenu mladi uopšte nemaju vremena i senzibiliteta za knjigu. Vaš sajam pokazuje da knjiga nije umrla i da će nadživjeti sve izazove“, naveo je Kuzmanović.

Ove godine dva značajna priznanja su pripala Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva i to u kategorijama Doprinos unapređenju dječjeg stvaralaštva za knjigu Zelena Krava i Unapređenje elektronskog izdavaštva za e-lektiru Crvenkapa.

“Rekao bih da je digitalizacija obrazovnih sadržaja na kojima radimo i na kojima ćemo raditi u narednom periodu ozbiljan iskorak za crnogorsko obrazovanje iz više razloga. Počeli smo sa Crvenkapom, a uskoro ćemo biti u prilici da predstavimo i neke druge sadržaje. Moram pomenuti i one bez kojih ovo ne bi bilo moguće, koji su naši partneri u ovom poslu, a to su Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija i podgorička kompanija Codelab”, naveo je glavni urednik Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva , Radule Novović.

Sa svečanosti dodjele nagrada je najavljeno da su pripreme za naredni Sajam knjiga već počele, te će organizatori imati izazovan zadatak da nadmaše ovogodišnje izdanje.

„Ovo je bio naš najuspješniji Sajam, u godini u kojoj je ušao u punoljetstvo održan je u najvećem prostoru koji je imao najveći broj izdavača i najveći broj programa do sada“, podvukao je direktor  izdavačke kuće Nova knjiga i predsjednik programskog savjeta Sajma knjiga, Predrag Uljarević.

foto: Mediabiro

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA