Vlaović: Muzej savremene umjetnosti Crne Gore rezultat je posvećenosti Vlade 

Muzej savremene umjetnosti predstavlja plod predanog rada i posvećenosti današnje Vlade, a da bi ovaj veliki kulturni projekat što prije postao prepoznatljivo obilježje naše kulture i Podgorice mora pronaći nove partnere u Predsjedniku Crne Gore i Glavnom gradu. To je poručila ministarka kulture i medija, Maša Vlaović, na otvaranju izložbe “Pokloni i rezidencije” u Muzeju savremene umjetnostnosti Crne Gore.

 “Nova zgrada Muzeja postaće prepoznatljiv simbol grada, a unaprijed se radujem trenutku kada će se u novom objektu sa novom strategijom i otvorenošću za promjene realizovati nove izložbe i slaviti umjetnost. Da bismo vidjeli to svjetlo, ovaj projekat će trebati nove partnere, a vjerujem da će ga naći u administraciji Glavnog grada, ali i Predsjedniku Milatoviću”, kazala je Vlaović.

Ministarka je podsjetila i da je Ministarstvo kulture i medija posvetilo je, između ostalog, mandat utemeljenju novog objekta Muzeja savremene umjetnosti, koji će biti realizovan kroz međunarodni poziv renomiranim arhitektama da uzmu svoje učešće u izradi idejnog rješenja. 

Prezentovani muzejski fond prikazuje raskoš kulturne diplomatije i njen istinski značaj u prožimanju kultura, razvoju dijaloga, kao i promociji mira i razumijevanja, poručila je Vlaović. 

 Ističući značaj kulture u politici, ministarka Vlaović je citirala filozofa Osfalda Špenglera, koji je rekao: „Svaka grana politike izvire iz kulture, dok je civilizacija poslednja etapa kulture“, te naglasila da kroz ovu izložbu, posjetioci mogu pratiti etapne i decenijske promjene Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore, čija transformacija iz Centra u Muzej predstavlja plod predanog rada i posvećenosti današnje Vlade.

 Kustoskinja izložbe Marina Šaranović kazala je da Fond na kojem se temelji Muzej, većinskim dijelom čine djela nesvrstanih zemalja, predstavlja stranicu naše istorije i u tome se ogleda jedinstvenost i posebna zanimljivost Muzeja. 

“Arhivska građa koja prati postavku naglašava edukativni karakter izložbe. Prati je veliki katalog kroz koji sam istorijatom promjena i aktivnosti nekadašnje Galerije umjetnosti „Josip Broz Tito“ odnosno Centra savremene umjetnosti Crne Gore, sada Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore, pokušala prenijeti duh ideje koja se nalazi u središtu svakog od ovih institucionalnih oblika.”, kazala je Šaranović. 

Prisutnima se obratio i direktor Muzeja savremene umjetnosti Vladislav Šćepanović, a stručnom vodjenju kroz izložbu nakon otvaranja prisustvovali su i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i Princ Nikola Petrović Njegoš. 

Izložba „Pokloni i rezidencije“ postavljena je unutar dvorskog kompleksa Petrovića koji uključuje Dvorac Petrovića, Perjanički dom, Botaničku baštu i park.

Foto: Ministarstvo kulture i medija

NIKŠIĆ PROGNOZA