Marković o amandmanima Vlade na Rezoluciju o Srebrenici: Vučić i Dodik vrše pritisak na Spajića

„Spajić je glumatao da ga ne interesuje Rezolucija o genocidu o Srebrenici, pa na pitanje novinara rekao da ima preča posla, a sad se naprasno toga śetio. Kakav je to folirant koji pokušava sa naručenim amandmanima na tekst Rezolucije da djeluje. Prvi amandman potvrđuje nešto što je svakome jasno i u tekstu Rezolucije o genocidu u Srebrenici se ne pominje Srbija i srpski narod o čemu sam pisala prethodnih dana, ali se mora osuditi pojedinac, ideologija i politika koja je do tih strašnih zločina dovela. To se ne može abolirati, nikad! Ovaj drugi amandman, koji izlazi van ,,predmeta“ Rezolucije i stvar je Dejtonskog sporazuma i on se kao takav ne može primijeniti i biti dio Rezolucije. Upravo taj dio je za Dodika vrlo opasan i pravni je osnov za upotrebu, ukoliko naruši mir i ,,sve“ ono što je zagarantovano Dejtonskim sporazumom“, saopštila je potpredsjednica Liberalne partije Jelena Marković, reagujući na to da će Crna Gora uz posredovanje SAD predati dva amandmana na Rezoluciju o Srebrenici u cilju postizanja što boljih odnosa i smirivanja političke napetosti u regionu.

Marković zaključuje da drugi amandman ne može biti prihvaćen, na taj način kako ga iz Vlade tumače, jer bi on, kako navodi, upravo bio suprotan prvom amandmanu u kome se ne navodi Srbija i srpski narod i direktno bi takav uticao na Dejtonski sporazum koji je nemoguće mijenjati.

„Prema tome neka Vlada unese i to njihovo tumačenje drugog amandmana, koji je kao takav suprotan prvom. Inače sami tekst bez njihovog tumačenja bio bi vrlo opasan za Dodika. Oni neće jasno da iskažu u drugom amandmanu u samom tekstu svoje tumačenje pa se ono kao takvo ne bi smjelo prihvatiti, jer oni na jedan perfidan i nejasan način žele da utiču na taj dio Dejtonskog sporazuma. Jedno piše u drugom amandmanu, a sasvim drugo se misli i radi. Sada gledamo kako diktator Vučić i Dodik preko crkve Srbije i svojih uslužnika vrše pritisak na članove Vlade i šalju Spajiću poruku da slučajno ne pomisli da uradi nešto što bi navodno bilo na štetu Dodika i navodno Srbije i srpskog naroda koji se ne pominje Rezolucijom“, ocjenjuje Marković.

Sada međunarodnu zajednicu, kako navodi, drugi amandman obavezuje da odmah reaguju ako dođe do narušavanja mira u BIH, „jer Bošnjaci mu neće dozvoliti bilo kakve eksperimente na terenu koji će ličiti na pokušaj cijepanja BiH. Diktator Vučić vrši veoma pogrešne i štetne poteze koji mogu da ugroze mir na Balkanu i to bi bilo štetno po sami srpski narod“.

„Spajić se od kada je došao na čelo Vlade ne ponaša kao Premijer već kao jedan manipulant koji svojim gilipterskim ponašanjem ne daje povjerenje građanima Crne Gore. On funkcioniše samo na pritisak od Vučića i time pokazuje da nije zreo da vrši ovako značajnu funkciju. Spajić se nije mogao niti je htio promijeniti, zato sto je njega Crkva Srbije postavila kao i Milatovića kao apostole u 42. Vladi, a to ne smijemo nikako zaboraviti!. Zato su juče oba bili na poklonjenje u hram, pa se vidi i zna ko je taj koji odlučuje, a to je Crkva Srbije i Vučić, koji kaže da CG neće brzo ući u EU“, kaže Marković.

A pitanje je, kako navodi, samo zašto EU, SAD i Alijansa na ovo ćute već duži period?

„Zašto Spajić ćuti na takve i slične izjave diktatora Vučića?“, pita se Marković.

Poziva ponovo EU, SAD i Nato alijansu da na vrijeme reaguju.

„Jer ovo što se radi u Crnoj Gori je veoma opasna stvar, jer vidimo predsjednika Pljevalja Vraneša koji briše granice između Crne Gore i Srbije, jer navodno ta granica dijeli jedan srpski narod, a znamo da je to čovjek četničkog vojvode Mandića prozvanim Dalaj Lama kojem su puna usta EU integracija, a vidimo da njegovi ljudi rade sve suprotno na terenu. E zato je neprihvatljivo da EU i SAD kao i Alijansa i dalje ćute! Pozivam i VDT da reaguje da izađe i jasno kaže zašto ćute na ovu otvorenu prijetnju brisanja državne granice i fašizam koji se dešava u CG!? Jasno je da članovi Vlade CG podržavaju genocid u Srebrenici i tu nema više skrivanja, samo je sada do nas i međunarodne zajednice da li ćemo konačno reagovati kada vidimo kako je i na koji način ugrožena Crna Gora, a znamo da je napadnuta spolja i iznutra sa više subjekata. Poručujem Spajiću da ne bude ,,tuđa metla i lopata“ i da diktatoru Vučiću, Dodiku i Crkvi Srbije kaže konačno i odlučno NE!!! Zanima me imamo li u Crnoj Gori PARLAMENTARNU OPOZICIJU da na ovo reaguju, pitam za druga? Neka trepnu ako su oteti!?“, zaključila je Marković.

Foto: LP

Prijava
Obavijesti o
1 komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

[…] saopštila je potpredsjednica Liberalne partije Jelena Marković, reagujući na to da će Crna Gora uz posredovanje SAD predati dva amandmana na Rezoluciju o Srebrenici u cilju postizanja što boljih […]

NIKŠIĆ PROGNOZA