(VIDEO) „Zahumlje“: Predstavljena knjiga „Šćepan Mali –kritičko izdanje, tekstologija“

Javna ustanova (JU) „Zahumlje“ organizovala je, u okviru aprilskog repertoara Nikšićke kulturne scene, promociju knjige „Šćepan Mali –kritičko izdanje, tekstologija“, autora prof. dr Radmila Marojevića.

„Kritičko izdanje „Šćepana malog“ zasnovano je na jednom rukopisu i tri publikacije koje služe za utvrđivanje naučnog teksta spjeva. Sve navedeno je poređano, stavljeno u suodnos, da bi u kombinaciji sa znanjem istorije ruskog i srpskog jezika, dijalektologije, rezultiralo studijom koja daje odgovor na pitanje da li je Njegošev jezik dijalekatski ili naddijalekatski, a sve u cilju rekonstruisanja i dekonstruisanja Njegoševog jezika i Njegoševe misli“, kazala je prof. dr Jelica Stojanović.

Ona se u osvrtu na Marojevićevu novu knjigu fokusirala na dijalektološke specifičnosti Njegoševog jezika kroz primjere upotrebe glasa jat u pojedinim riječima, ali i na višeznačnost i tvorbu prezimena junaka ovog i spjeva „Gorski vijenac“ shodno narodnoj tradiciji – korišćenjem patronima i matronima i njihovih izvedenica dodavanjem nastavaka –ić.

Nakon izlaganja profesorke Stojanović uslijedio je analitički prikaz frazeoloških rekonstrukcija u kritičkom izdanju Njegoševog  „Šćepanu Malom“ iz ugla prof. dr Drage Bojović.

„Knjiga „Šćepan Mali – kritičko izadnje, tekstologija“ bila je spremna za štampu još 2019. godine, ali su nepredviđene okolnosti odložile njeno objaljivanje za godinu“, kazao je autor.

Marojević se, za priređivanje ovog izdanja, koristio izvornom građom – sačuvanom prvom stranicom pjesnikovog autografa iz 1847. godine, zatim tekstom spjeva objavljenog u martu 1851. godine u Trstu, a štampanog u Zagrebu, u štampariji Andrije Stojkovića, i narednom verzijom, objavljenom na ćirilici u Beogradu.

Marojević je autor i kritičkih izdanja „Luče mikrokozme”, „Gorskog vijenca” i „Bilježnice”-podsjetio je prof. dr Drago Perović.

Programom, koji je JU Zahumlje upriličila u okviru aprilskog repertoara Nikšićke kulturne scene, moderirala je književnica Milica Bakrač.

Mina Gezović

foto/video:RTNK

Prijava
Obavijesti o
1 komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

[…] Izvor: RTNK […]

NIKŠIĆ PROGNOZA