(VIDEO) Veče ljubavne poezije u nikšićkom „Zahumlju“

U Javnoj ustanovi (JU) „Zahumlje“ održano je veče ljubavne poezije, koje su organizovali Književna zajednica „Mirko Banjević“ i Udruženje književnika Crne Gore. Svoje stihove govorili su članovi Književne zajednice „Mirko Banjević“ i Udruženja književnika Crne Gore, kao i pisci iz Književne zajednice „Vladimir Mijušković“.

Dobrodošlicu pjesnicima, ljubiteljima poezije i pisane riječi, u ime domaćina, JU „Zahumlje“, poželjela je književnica Milica Bakrač, moderatorka večeri, govoreći stihove pjesnika Mirka Banjevića.

Predsjednik Književne zajednice „Mirko Banjević“ Radislav Gardašević pozdravio je pjesničko sabranje, kojem je prisustvovao i predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević.

Gardašević je naveo da je Nikšić poznat kao grad kulture ne samo u Crnoj Gori, nego i u ondašnjoj Jugoslaviji, a u kreiranju kulturnih zbivanja svoj doprinos, po njegovim riječima, daju i članovi Književne zajednice „Mirko Banjević“ od svog osnivanja, punih 45 godina.

Obratio se i predsjednik Udruženja književnika Crne Gore Novica Đurić, koji je kazao da nema snažnijih i ljepših riječi u srpskom jeziku, nego što su žena i poezija, kojima je posvećeno ovo veče.

Veče ljubavne poezije bilo je posvećeno majci, sestri, supruzi, baki, zapravo ženi, koja daruje ljubav i zaslužuje da bude voljena, da joj se pažnja ukazuje svaki dan. Kako je istakao organizator, ovo veče nije zamišljeno kao forma, povodom obilježavanja 8. marta, već kao istinska potreba da se stihovima ovjekovječi najljepše biće – žena.

Program je otvorio Spasoje Bajović, predsjednik Književne zajednice „Vladimir Mijušković“, a svojim stihovima oglasilo se 26 autora i autorki, različitih generacija i raznovrsnih poetskih rukopisa, od onih koji su svojim pjesničkim ostvarenjima poznati i priznati van Crne Gore, preko stvaralaca koji uspjelom i originalnom poetikom polako zauzimaju svoje mjesto u plejadi pjesnika srednje generacije, do onih nešto mlađih, ali jednako prepoznatljivih i samosvojnih autora, pred kojima je put sazrijevanja.

U jednoj emociji, a to je ljubav, bili su sabrani: Ljubisav Bijelić, Aćim Višnjić, Slava Vojinović, Čedo Vukićević, Budimir Dubak, Novica Đurić, Bajo Kandić, Vojislav Karadžić, Tatjana Vujović Kostić, Milica Kralj, Jelena Jovanović, Nataša Lalatović, Radovan Milić, Ranko Mićanović, Milka Nikolić, Miljan Nikolić, Milun Osmajić, Snežana Pejović, Perivoje Popović, Radule Rakočević, Gordana Sarić, Slađana Pupović, Sofija Simović, Lale Damjanović.

Na kraju večeri stihove su kazivali pjesnici-domaćini Milica Bakrač i Radislav Gardašević.

Događaj je organizovan u okviru martovskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Senka Čolović Šumić

foto/video:RTNK

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA