(VIDEO) U Nikšiću predstavljena knjiga „Budzaštar ili pojmovnik trivijalnosti“

U organizaciji Društva prijatelja i poštovalaca Nikšića i Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, u Nikšiću  je predstavljena knjiga  „Budzaštar ili pojmovnik trivijalnosti“ autorke Lidije Vukčević Vučurović.

Lidija Vukčević Vučurović, univerzitetska profesorica, književnica i  kolumnistkinja, u  žanrovski razuđenom djelu „Budzaštar ili pojmovnik trivijalnosti“, na 170 stranica, posložila je poglavlja: Rječnik pojmova od A do Ž, Mala pravila feminističkog djelovanja, Pravo na univerzalne neistine  i Neobični ljudi – zvanja i zanimanja. Obilje razboritih  crtica, eseja, filozofskih traktata i životnih savjeta ukazuje na  prirodu knjige – priručnika, sigurnog i pouzdanog  vodiča kroz razna proživljena  životna razdoblja.

 Nastala, na fonu  Floberovog“ Rječnika otrcanih misli“  knjiga  „Budzaštar ili pojmovnik trivijalnosti“  obiluje  izabranim  izrazima, pojmovima i simbolima, koji imaju višestruko značenje. Pojedina poglavlja  karakteriše  filozofičnost, fragmentarnost i  brojni spletovi  autorkinih asocijacija.

Lidija Vukčević Vučurović  dvije godine je  pripremala knjigu –  mozaik, koja je i autobiografska, roditeljska, poetska i memoarska. „Budzaštar ili pojmovnik trivijalnosti“ je repertoar pojmova, imena, riječi , izraza kao i spoznajnog, duboko asocijatvnog svijeta spisateljice.

Pored brojnih naučnih  radova i eseja Lidija Vukčević Vučurović prevodi sa italijanskog i francuskog, bavi se  fotografijom i pise kolumne za dnevne listove Vijesti i Pobjedu. Objavila je dvije monografaije, šest zbirki poezije i dvanaest knjiga proze.

Jovan Džodžo

video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA