Injac – Vujović: Izgradnja Muzeja savremene umjetnosti dragocjena za Podgoricu

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac razgovarala je sa ministarkom kulture i medija Tamarom Vujović o brojnim temama od značaja za unapređenje institucionalne saradnje i saradnje u oblasti kulture i umjetnosti.

“Kultura je ključni segment u izgradnji i očuvanju identiteta grada i države, a obaveza svih je da je njegujemo i unapređujemo. Stoga Glavni grad, kao centar kulturnih dešavanja u Crnoj Gori koji je u tom pogledu aktivan tokom cijele godine, posvećeno radi na jačanju kulturne scene i pruža kontinuiranu podršku brojnim institucijama i događajima”, kazala je Injac.

Gradonačelnica je naglasila da današnji sastanak predstavlja korak naprijed ka ostvarenju zajedničkih ciljeva i da će saradnja Glavnog grada i Ministarstva u narednom periodu biti plodotvorna, te da će novi projekti značajno obogatiti kulturnu ponudu Podgorice.

U prvom redu, tu je najavljena izgradnja Muzeja savremene umjetnosti, Prirodnjačkog muzeja i Kuće arhitekture na prostoru Kasarne Morača, ali i buduća valorizacija nekadašnje tamnice ,,Jusovača” i brojni drugi. 

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović kazala je da Ministarstvo i Glavni grad ostvaruju dobru saradnju u oblasti kulture, ali obje strane prepoznaju prostor da se ona unaprijedi i bude kvalitetnija i sadržajnija.

,,Na obostrano zadovoljstvo, jedan od glavnih projekata koji nas povezuje jeste izgradnja novog objekta kulture u zelenom srcu Podgorice, projekat MSU, Prirodnjačkog muzeja  i Kuće arhitekture. Idejno rješenje koje je osvojilo prvo mjesto na međunarodnom konkursu već samo po sebi predstvalja dostignuće arhitekture i umjetnosti i omaž savremenosti. Posebnost lokacije koja je rezervisana za kulturu, mnogo govori o kulturi koju želimo da gradimo za buduće generacije, dostupna, zelena, inkluzivna kultura kao tačka povezivanja i sjedište koje će inspirisati i promovisati dostignuća našeg savremenog identiteta”, kazala je Vujović, dodajući da će ovaj projekat imati punu podršku Ministarstva.

Na sastanku je istaknuta potreba jačanja svijesti građana o značaju knjige i čitanja, a u tom smislu Međunarodni sajam knjiga i Podgorički sajam knjiga imaju posebnu ulogu.

Zaključeno je da u Glavnom gradu postoji veliki broj kulturnih dešavanja i manifestacija koje Ministarstvo podržava kroz svoje konkursne politike i koje će i u narednom periodu nastaviti da podržava, kako bi zajedničkim snagama kulturu vratili mjesto koje joj pripada.   

Foto: Glavni grad

NIKŠIĆ PROGNOZA