(VIDEO) U Nikšiću otvorena izložba „Miroslavljevo jevanđelje – božansko nadahnuće“

U okviru manifestacije „Dani Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori“, u Društvu crnogorsko-ruskog prijateljstva „Sveti Đorđe“, otvorena je izložba „Miroslavljevo jevanđelje – božansko nadahnuće“ autora Veljka Topalovića.

„Povod večerašnjeg sabranja nije samo Njegoš, čije rođenje smo ove godine obilježili velikim brojem skupova, izložbi, okruglih stolova i akademija, povod je i Dan Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori, koja je na svojoj Skupštini 2017. godine, 13. novembar jednoglasno izabrala kao svoj dan“, kazala je, u ime organizatora Marija Jelić, podsjetivši da je Njegoš bio prvi član Matice srpske sa prostora današnje Crne Gore.

Organizator izložbe, pored Matice, je i Eparhija budimljansko-nikšićka, u čije ime je skup blagoslovio protojerej Miodrag Todorović. Konstatovao je da Miroslavljeo jevanđelje, i prije nego što je zapisano na hartiji, do današnjeg dana, stoji na centralnom mjestu, na prestolu u oltaru kao središtu Božjeg naroda.

Marko Kovačević, predsjednik Opštine Nikšić, koja je pokrovitelj manifestacije „Dani Matice srpske – Društvo članova u Crnoj Gori“, naveo je da se humski knez Miroslav, brat velikog župana Stefana Nemanje, koji je podigao crkvu Svetih Petra i Pavla, u Bijelom Polju, za koju je namijenio Miroslavljevo jevanđelje, na ovaj način, vratio u svoj Hum.

Kako se u organizovanje manifestacije uključila i JU „Zahumlje“ prisutne je pozdravio dr Miodrag Čizmović, direktor.

Predsjednica Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori prof. dr Jelica Stojanović je govorila o Miroslavljevom jevanđelju, najznačajnijem ćiriličnom spomeniku srpske i južnoslovenske odnosno srpsko-slovenske pismenosti iz 12. vijeka, kojeg je Unesko 2005. godine uvrstio u svoju biblioteku „Pamćenje svijeta“, čime je postalo dio 120 najvrjednijih dobara koje je stvorila ljudska civilizacija.

Osim Miroslavljevog jevanđelja koje je glavna tema izložbe, sastavni dio postavke čini i Srpski psaltir, jednako dragocjen srpski srednjovjekovni rukopis, koji se danas čuva u Minhenu, a o stradanju značajnog rukopisnog nasleđa govorila je Kristina Miloradović.

Izložbu, koju je do sada vidjelo milion i četiristotine hiljada posjetilaca, sačinjavaju: zakrivljeni pano sa fotorafijom unutrašnjosti hilandarske crkve, gdje se Miroslavljevo jevanđelje čuvalo 700 godina, specijalno izrađen postament i kovčeg iz kog se knjiga podiže prilikom otvaranja, 12 panoa koji govore o simbolici likovnih ukrasa i dramatičnom istorijatu knjige.

Izložbu je otvorio Veljko Topalović, priređivač faksimila Miroslavljevog jevanđelja i jedan od priređivača ovog izuzetnog kulturnog događaja.

Izložba „Miroslavljevo jevanđelje – božansko nadahnuće“ će za posjetioce u Društvu „Sveti Đorđe“ biti otvorena 16. i 17. novembra od 9 do 17 časova, a organizator poziva zainteresovane posjetioce, naročito učenike osnovnih i srednjih škola da sa svojim profesorima obiđu postavku.

Dio izložbe je i dokumentarni film „U početku beše reč“, koji će u okviru Dana Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori“ biti prikazan u četvrtak 16. novembra u 17 časova.

Senka Čolović Šumić
Foto/video: RTNK

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA