(VIDEO) U Nikšiću izvedena dječija predstava “Zlatokosa”

Predstava “Zlatokosa”,  rađena u produkciji Pozorišta lutaka Mostar, u Nikšiću je odigrana u organizaciji Javne ustanove Nikšićko pozorište. “Zlatokosa” je prva od tri predstave koje Nikšićko pozorište i Opština Nikšić poklanjaju najmlađim sugrađanima povodom početka nove školske godine.

Deseto izdanje Međunarodnog festivala lutkarstva „Čarobni svijet lutaka“ otvorilo je svoja vrata u Crnoj Gori 31.avgusta. Ovogodišnji festival počeo je čarobnim izvođenjem predstave „Zlatokosa,“ koju je izvela trupa Pozorišta lutaka u Mostaru, iz Bosne i Hercegovine.

 Ova predstava, poput bajke, obećala je da će mališanima donijeti čaroban doživljaj i inspiraciju, a  govori o borbi dobra i zla, o pobjedi ljubavi nad mržnjom i potrebi za slobodom koja nema cijenu. Kroz maštoviti svijet predstave publiku vodi čudna družina iz jednog neobičnog frizerskog salona. Predstava priča priču o djevojci duge kose koja živi u kuli bez prozora i vrata, o jednoj opasnoj babi Gotel, o princu Klodoviku i neustrašivom konju Munji.

U cilju širenja čarobnog svijeta lutaka i radosti među djecom širom Crne Gore, pozorišne trupe odigrale su predstave i za mališane iz Bijelog Polja, Rožaja, Andrijevice, Gusinja i Nikšića. 

“ Festival „Čarobni svijet lutaka“ ističe se kao prostor gdje se susreću umjetnici lutkarstva iz različitih zemalja, pružajući publici priliku da kroz igru I zabavu shvate prave I iskonske vrijednosti života..  U trenucima kada lutke ožive na sceni, mališani su u svjetu mašte i snova, stvarajući uspomene koje će ih pratiti kroz celo djetinjstvo. “ kazao je glumac Ali Kamer.

Večeras u 18h na repertoaru je predstava Nikšićkog pozorišta “Bajka o elektricitetu”, dok će treća poklon predstava “Anin svet snova” biti izvedena 28.septembra, a namjenjena je djeci prvog razreda, kazala je Nada Janjušević, organizatorka dječijeg programa.

Ana Jokić

foto/video:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA