(VIDEO) Prof. dr Žarko Trebješanin gostovao na tribini „Agora“ u Nikšiću

U Javnoj ustanovi (JU) „Zahumlje“ održana je tribina „Agora“ u kojoj je učestvovao psiholog prof. dr Žarko Trebješanin, govoreći na temu „Savremeni čovjek u potrazi za smislom: Jung i Frankl“.

Anđela Peković, urednica tribine „Agora“ navela je da je prof. dr Žarko Trebješanin, bio profesor na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu, na Filozofskom i Učiteljskom fakultetu u Beogradu, a danas predaje na Fakultetu savremenih umjetnosti u Beogradu i Fakultetu primijenjene nauke u Podgorici.

Učestvovao je kao saradnik i rukovodilac projekata u naučnim i stručnim projektima Instituta za psihologiju. Autor je projekta stručne edukacije iz psihologije predstavnika nevladinih organizacija i predavač na tematskim seminarima o ličnom i kolektivnom identitetu, stavovima, predrasudama i stereotipima u organizaciji OEBS-a.

Vodio je više projekata o toleranciji, nasilju među vršnjacima, romskom liderstvu u Crnoj Gori, objavio više knjiga, naučnih i stručnih radova. 

Tribina „Agora“ izborom tema i gostiju nastoji da postavlja pitanja koja treba da probude razumijevanje problematike svijeta i čovjeka, a ovom prilikom razgovaralo se na temu: Savremeni čovjek u potrazi za smislom: Jung i Frankl, dakle bilo je riječi o smislu kroz iskustvo Viktora Frankla, austrijskog psihijatra jevrejskog porijekla koji je bio zarobljenik tri nacistička logora i Karla Gustava Junga, švajcarskog psihijatra koji je pisao i govorio na temu smisla.

Profesor Trebješanin je prokomentarisao kako je Viktor Frankl, kao zarobljenik konc-logora, otkrio koliki je značaj smisla za život, patnju, trpljenje.

Uvaženi gost osvrnuo se i na djelo Karla Gustava Junga, navodeći da on nema izgrađenu  teoriju o smislu, ali je čitavo njegovo djelo protkano time.

Tribina je izazvala veliko interesovanje publike koja je imala priliku da postavlja pitanja i iznosi komentare.

Događaj je organizovan u okviru aprilskog repertoara Nikšićke kulturne scene. 

Senka Čolović Šumić

foto/video:RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA