Kavarić: Mogućnost epidemije malih boginja realna, strah od vakcine neopravdan

U Crnoj Gori registrovan je juče i treći slučaj obolijevanja od malih boginja (morbila). Zbog niskog obuhvata imunizacijom MMR vakcinom epidemiolozi već nekoliko posljednjih godina upozoravaju na opasnost od pojave epidemije morbila, a juče su iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore još jednom pozivali roditelje da bez odgađanja dovedu djecu na vakcinaciju.

Sagovornik Portala Analitika, predsjednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju Crne Gore, Nebojša Kavarić objašnjava o kakvom oboljenju je riječ, na koji način se prenosi i kako se zaštiti. 

“Morbili (male boginje) su virusno oboljenje čiji je izazivač Morbilli virus. Veoma je zarazno, brzo se prenosi kijanjem i kašljanjem (kapljičnim putem) i čovjek je jedini poznati prenosilac”, ističe Kavarić.

Kako dodaje, ulazna vrata virusu malih boginja su sluzokoža očiju i gornjih djelova respiratornog trakta. 

“Period između infekcije morbili virusom i pojave simptoma traje od 10-14 dana, a osobe oboljele od morbila su najzaraznije od četvrtog dana prije, pa do četvrtog dana nakon izbijanja ospe”, objašnjava Kavarić. 

Simptomi malih boginja

Kavarić ističe da period od četiri dana prije pojave bilo kakvih simptoma, u kojem su oboljele osobe praktično najzaraznije, značajno doprinosi brzom širenju malih boginja. 

“Inače, prvi simptomi bolesti su opšta slabost, malaksalost, povišena temperatura (često preko 40 °C), kašalj, curenje iz nosa i konjuktivitis praćen crvenilom mrežnjača. Karakteristična ospa se javlja od drugog do petog dana od pojave prvih simptoma bolesti.

Osip se obično pojavljuje prvo na licu i vratu, a zatim se širi postepeno na cijelu površinu kože”, pojašnjava Kavarić. 

Prema podacima Instituta za javno zdravlje (IJZ), trenutni obuhvat sa prvom dozom vakcine kod djece rođene 2018. iznosi 81,3 odsto. Prvu dozu vakcine od djece rođene 2019. primilo je 75,1 odsto, a za rođene 2020. obuhvat iznosi 66,9 odsto. Za rođene 2021. to je 49,1 odsto, a kod djece rođene 2022. obuhvat iznosi 22,8 odsto. MMR vancina prima se u dvije doze.

Imajući u vidu broj djece koja nijesu primila MMR vakciju, Kavarić upozorava da postoji opasnost od pojave epidemije. 

“S obzirom na prisutnost i broj oboljelih od malih boginja u zemljama okruženja i pojavu prvih slučajeva u našoj zemlji, mogućnost pojave epidemije je veoma realna. Sve osobe koje su vakcinisane protiv morbila, praktično imaju doživotni imunitet”, naglašava Kavarić. 

Represija nije saveznik u promociji zdravlja

Iz IJZ su kazali da će zbog alarmantne situacije koja prijeti Crnoj Gori u u kontekstu moguće epidemije malih boginja nadležni u toj ustanovi razgovarati sa poslanicima u Skupštini kako bi tražili izmjene zakonske regulative, jer, kako su kazali, svi napori koje su do sad uložili nijesu donijeli veći obuvat vakcinacije MMR vakcinom. 

“Obaveza, namjera i odluka nadležnih da se na čitavoj planeti zaštite zdravlje i životi miliona djece, zasnovana na naučnim saznanjima i činjenicama, opredjeljujući su faktori kada se donose odluke o obaveznosti neke medicinske metode, procedure, stavljanja lijeka i medicinskog sredstva, uključujući i vakcine u upotrebu”, ističe Kavarić. 

Kako dodaje, obaveza vakcinacije protiv morbila (MMR vakcina) govori o značaju i nivou opasnosti malih boginja po zdravlje i zivot djece.

“Propisane sadašnje a vjerujem i buduće zakonske pa i kaznene mjere, u svijetu i kod nas, imaju isti, osnovni cilj, da skrenu pažnju na značaj i nivo opasnosti od ovog zaraznog oboljenja.

Već sam u nekoliko navrata naglasio da pretpostaljam da nikome nije moglo pasti na pamet da će se, nekad u budućnosti, sresti sa situacijom u kojoj će bilo ko pokušati da svoju djecu izloži ozbiljnom riziku po zdravlje i život, odbijajući da ih zaštiti izuzetno dobrim i efikasnim lijekom kakve su vakcine”, naglašava Kavarić. 

Poručuje da nije pristalica bilo kakvih represivnih metoda i procedura i smatra da represija u bilo kakvom obliku nije optimalan, ni put, a ni saveznik u promociji zdravlja, zdravih stilova i navika života. 

„Pravno, ona mora biti propisana sa jasnim ciljem – zaštitom zdravlja i života svih građana, uključujući i djecu. Po meni, mnogo djelotvornije, održivije i humanije je imati kao glavni zadatak države, najšire društvene zajednice, medija, civilnog sektora pa i samog zdravstvenog sistema, kontinuiranu, ubjedljivu, razumljivu i prihvatljivu edukaciju i promociju zdravlja i značaja zastite i očuvanja zdravlja”, ističe Kavarić. 

Poručuje da to mora da da bude kontinuirano i neograničeno. 

“To zahtijeva i sredstva i vrijeme i ljude i institucionalno i profesionalno i društveno odgovorno strpljenje. Moramo reći da suštinski građani ne mogu biti krivi. Mogu biti samo needukovani, neobaviješteni, zanemareni, neuvaženi i zaobiđeni. Živimo u vremenu opšte obavještenosti , dostupnosti svih, pa i pogrešnih informacija iz svih pravaca i “izvora””, ukazuje Kavarić. 

Poručuje da je obostrano uvažavanje i povjerenje glavni saveznik u zaštiti zdravlja stanovništva jedne zemlje, posebno djece.

“Ako se nema povjerenja u javnu politiku, u zdravstveni sistem, neće biti povjerenja ni u ciljeve, namjere i aktivnosti tog zdravstvenog i društvenog sistema. Što prije shvatimo da je imunizacija stvar čitavog društva, a ne samo zdravstva, odnosno medicine, rezultati će biti bolji, a djeca sigurnija”, poručuje Kavarić.

Vakcinacija najkaraći put do zaštite života djece

A najbrži put do izbjegavanja neželjenih posljedica obolijevanja od malih boginja jesta vakcinacija. 

“Najkraći put za zaštitu djece, ako nisu vakcinisana a imaju više od 13 mjeseci, u ovom trenutku je odlazak kod svog pedijatra radi vakcinacije. Odmah, bez odgađanja. Drugo, veoma bitno je pratiti obavještenja i uputstva koje daje Institut za javno zdravlje Crne Gore, preko sajta i medija”, ističe Kavarić. 

Ukoliko se, kako pojašnjava, pojave simptomi koji kod roditelja bude sumnju na male boginje, treba odmah obavijestiti pedijatrijsku službu Doma zdravlja, odvesti dijete na pregled i pratiti uputstva pedijatara.

“Pridržavati se opštih i praktičnih epidemioloških uputstava Instituta za javno zdravlje o izolaciji, postupanju u kolektivnim smještajima i boravcima”, savjetuje Kavarić. 

Strah od oboljenja i mogućih posljedica opravdan

Roditelji često izostanak vakcinacije djece pravdaju strahom da MMR vakcina izaziva određena oboljenja kod djece. Kavarić poručuje da treba strahovati – od obolijevanja. 

“Strah od vakcine je potpuno neopravdan, a strah od oboljenja i mogućih posljedica u ovom trenutku je potpuno opravdan. Nije trenutak ni vrijeme da se igramo dječjim zdravljem i životima “raspravljajući” o neozbiljnim i besmislenim “navodima” sumnjivih i senzacionalističkih izvora u veoma ozbiljnom trenutku za zdravlje naše djece kada, samo među djecom koja su 2022. godište u Crnoj Gori ima oko 3.500 nevakcinisanih a najosjetljivijih”, poručuje Kavarić. 

Pozvao je roditelje da ovih dana pažljivo pogledaju podatke Instituta o procentima vakcinisanih i nevakcinisanih protiv morbila u Crnoj Gori.

“Procenat na koji treba najviše da se fokusiraju i donesu hitnu odluku je njihovo dijete, za koje su oni odgovorni. Ono je njihovih 100 %. Ako nisu do sad, treba da ga zaštite odmah. Put do Doma zdravlja na vakcinaciju je najkraći put za dug i zdrav život njihovog najmlađeg i najvažnijeg ukućanina”, poručuje doktor Kavarić.

Foto: PR centar

NIKŠIĆ PROGNOZA