(VIDEO) Predstavljena knjiga „Epski junaci u zbirci Andrije Luburića“

U okviru tribine „Svobodijada“ Javne ustanove (JU) „Zahumlje“, održana je promocija knjige , koju su priredili dr Ljubomir Milutinović i dr Budimir Aleksić, a objavljena je u izdanju Instituta za srpsku kulturu iz Nikšića.

Događaj je organizovan u okviru februarskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Urednica tribine „Svobodijada“ književnica Milica Bakrač navela je da je knjiga „Epski junaci u zbirci Andrije Luburića“ jedno od prestižnijih izdanja Instituta za srpsku kulturu iz Nikšića, u čijem su objavljivanju, osim priređivača, bili angažovani kao recenzenti: dr Miroslav Doderović, dr Žarko Leković i dr Želimir Dragić, kao urednik izdanja dr Nikola Marojević, a objavljeno je u ediciji monografije.

Podsjetila je da je Andrija Luburić rođen 1891. godine u selu Riđani, pored Nikšića, bio je učesnik I svjetskog rata, a potom učitelj u selima: Brezovik i Dragovoljići. Od 1927. godine živi u Beogradu i bavi se naučnim radom, veliku podršku pri sakupljanju srpskih epskih pjesama dali su njegovi savremenici istaknuti intelektualci toga doba: Jovan Cvijić, Jovan Erdeljanović, Svetozar Tomić, Gerhard Gezeman, o čemu svjedoči bogata sačuvana prepiska. 

Istoričar mr Ivan Radulović je kazao da je, tokom ropstva pod Turcima, svijest o srednjovjekovnom srpskom carstvu, sačuvala Crkva, što je u vremenu borbi za oslobođenje i ujedinjenje, bilo osnova za konkretne političke planove za obnovu nekada velikog carstva. Ta svijest, istakao je Radulović, bila je prisutna u ideologiji vladarske dinastije Petrovića, u Crnoj Gori, a svijest o nekadašnjoj slavnoj prošlosti i slobodi, pored Crkve, sačuvali su epski pjesnici i guslari.

Knjigu „Epski junaci u zbirci Andrije Luburića“ prof. dr Miroslav Doderović, jedan od recenzenata, smatra velikim izdavačkim poduhvatom, koji je nastao kao rezultat istraživačkog rada Ljubomira Milutinovića i Budimira Aleksića.

Monografija ima preko hiljadu strana, a ovim velikim naučno-istraživačkim radom priređivači su uspjeli da iz bogate ostavštine uglednog Nikšićanina Andrije Luburića, koja broji oko 200 hiljada stihova, javnosti podare i daju na uvid jedan dio, upravo, kroz ovo djelo.

Prof. dr Budimir Aleksić je naveo da osnovni motiv, koji ih je kao priređivače, pokrenuo da uđu u golemi istraživački poduhvat jeste opredjeljenje za proučavanje, izdavanje i popularizaciju ogromne zaostavštine Andrije Luburića, velikog našeg etnografa, istoriografa, publiciste i sakupljača narodnog epskog stvaralaštva.

Aleksić je najavio nastavak rada na proučavanju zaostavštine Nikšićanina Andrije Luburića, a predmet istraživanja biće pjevači sa prostora Crne Gore i Hercegovine. Novo djelo, kako je kazao, obimom neće biti manje od promovisane monografije, a biće završena, a potom i promovisana, iduće godine.

Senka Čolović Šumić

foto/video:RTNK

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA