(VIDEO) Perišić: Međunarodnim festivalom gitare zaokružićemo nikšićke „Septembarske dane“

18.izdanje Međunaronog festivala gitare- Nikšić Guitar festival (NGF) u gradu pod Trebjesom počeće u četvrtak, 5.oktobra. Svečano otvaranje je u „Zahumlju“ u 19h kada će nastupiti proslavljeni hrvatski kompozitor i gitarista Neno Munitić.

I ove godine Nikšić Guitar festival publici će ponuditi izvanredan i malo modifikovan  program, kazao je za RTNK u ime organizatora Goran Perišić. Međunarodnim festivalom gitare na lijep način, kaže Perišić, biće zaokruženi nikšićki „Septembarski dani“ ali i ljeto.

Nakon ovih bogatih „Septembarskih dana“ zaokružićemo ljeto sa jednom lijepom pričom, 18 pričom. Međunarodni 18. Nikšić Guitar festival ove godine u malo modifikovanom izdanju, ali to opet nije ništa novo jer mi smo već prošle godine, odnosno ja sam iz ovog studija  najavio da će doći do nekih novih programa“, rekao je Perišić za RTNK.

Najavljena novina je Balkan soul festival koji će u Nikšićkom pozorištu, a u okviru Nikšić Guitar festivala, biti održan 6.oktobra. To je program, kazao je Perišić, koji daje na umjetničkoj težini i osnovi.

„Donekle izlazimo iz nekih okvira klasične muzike sa ovim dijelom programa ne sa cijelim, a sa druge strane opet zadržavamo neki opet umjetnički kvalitet i da opet kažem dostojanstvo umjetničke muzike“,istakao je Perišić.

Premijerni koncert Balkan soul festivala, dakle, biće održan u Nikšićkom pozorištu u petak, 6.oktobra, sa početkom u 20h. Nastupiće Vlatko Stefanovski, Andrija Milošević, Al Dino, Damir Imamović, Bisernice Boke, Neno Munitić i Intime duo gitara- Ljubomir Perišić.

„Imamo više umjetnika na jednom koncertu i gdje ćemo na jedan način nekako konceptualno i objasniti šta nas to može očekivati u budućnosti na tom Festivalu, koji su to žanrovi muzike i šta je to Balkan soul. Soul je kao pravac u muzici nastao je pedesetih godina u Sjedinjenim Američkim Državama, ali u ovom momentu je to više u pravom smislu duša, ta duša balkanske muzike i svog tog njenog širokom opsega“,istakao je Perišić.

U prilogu pogledajte program Nikšić Guitar festivala koji se završava 8.oktobra:

Festival organizuje NVO „Anagastum Guitar Society“ pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić, i Ministarstva kulture i medija Crne Goreuz podršku Nikšićkog pozorišta, JU „Zahumlje“ i Muzičke akademije Univerziteta Crne Gore.  

Biljana Brašnjo

foto/video:RTNK

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA