Večeras „Imaginarijum“: Gost dr Jelena Jovanović Nikolić

Nikšićka Javna ustanova (JU) „Zahumlje“ nastavlja sa projektom „Imaginarijum“. Večeras u 19 h, u sali „Zahumlja“, na temu „Slika i muzika“ autorka projekta „Imaginarijum“ istoričarka umjetnosti i urednica programa u JU „Zahumlje“ Kristina Radović razgovaraće sa dr Jelenom Jovanović Nikolić (muzikolog).

U okviru ovog Imaginarijuma  gošća će predstaviti svoj projekat, koji je podržan od Glavnog grada,pod nazivom „Tragom crnogorskih kompozitora – pozorišna i filmska muzika Borislava Bora Tamindžića“.

BIOGRAFIJA

Muzikolog dr Jelena Jovanović-Nikolić (Nikšić, 21.2.1987) završila je Srednju muzičku školu Stanković (klavirski odsijek) i studije muzikologije na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu.

Doktorirala je na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu pod mentorstvom prof. dr Sonja Marinković.  Njen doktorat “Uloga muzike u kodiranju nacionalne kulture i identiteta” pripada oblastima muzikologije, kritičke teorije i studija kulture. Učestvovala je u organizaciji preko 700 koncerata najznačajnijih umjetnika iz Crne Gore i inostranstva.

Od 2009. godine zaposlena je u Muzičkom centru Crne Gore. U periodu od 2009. do 2023. Obavljala je muzikološke poslove, rukovodila službom marketinga i komunikacija i bila PR, a od 2023. je na čelu Izdavačko-eduktivnog sektora u istoj instituciji.

Autor je muzikoloških programa za koncerte Crnogorskog simfonijskog orkestra, urednik kataloga međunarodnog festivala A tempo i u poslednjih petneast godina napisala je značajan broj muzičkih kritika.

Autor je knjige Filmska muzika Borisvala Tamindžića, i koautor i kourednik (od dva) monografije Prva decenija Crnogorskog simfonijskog orkestra, koje su izdate od strane Muzičkog centra Crne Gore. Autor je knjige Muzika u predstavama Crnogorskog narodnog pozorišta: Načini kodiranja Nacionalne kulture i identiteta (1935-2015) izdate od strane Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Članica je Odbora za muzičku umjetnost Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU).
U novembru 2019. godine održala je prvu samostalnu naučnu tribinu u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti sa temom Pozorišna muzika u Crnoj Gori. Aktivno se bavi naučnim istraživanjima filmske i pozorišne muzike sa posebnim fokusom na podneblje Crne Gore. Njen projekat Tragovima crnogorskih kompozitora podržan od Sekretarijata za kulturu i sport glavnog grada prezentovan je u Kulturnom centru Beograda, u Muzeju Hercegovine u Trebinju, na Muzičkoj akademiji u Zagrebu tokom 2023. godine.

Njeni naučni radovi objavljivani su u međunarodnim zbornicima i časopisima, između ostalih: muzikološkom zborniku Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu, Međunarodnom naučnom zborniku FILUM, AM Journal of Art and Media Studies, Camera Lucida, zborniku CANU. Jedan je od urednika Leksikona muzičke umjetnosti u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti i autor je oko 40 jedinica u Leskikonu dramskih umjetnosti.

U periodu od 2016. do 2023. angažovana je kao Istaknuti stručnjak iz prakse za predmete Istorija muzike i Crnogorska muzika na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Udata je i majka troje djece.

foto:JU „Zahumlje“

NIKŠIĆ PROGNOZA