„Rukovodilac jedne kulturne ustanove pribjegao „policijskim metodama“ i zabranio predstavu“

“Još jedno negiranje rodno zasnovanog nasilja od strane  „kadra“ na vlasti u Nikšiću od strane Janka Jelića, tragično je svjedočanstvo posrnuća našeg društva”, saopštila je potpredsjednica Liberalne partije (LP) Jelena Marković.

“Rukovodilac jedne kulturne ustanove, pribjegao je „policijskim metodama“ i zabranio jednu predstavu. U trenutku kada trebamo svi da damo doprinos da Crna Gora ispuni poglavlja 23 i 24 i da konačno budemo primljeni u EU, vidimo da mnogi rade na tome da to spriječe svojim radikalnim ponašanjem”, navodi Marković u saopštenju.

Smatra da “kulturni djelatnik” kad mu je povjerena jedna ustanova kulture bi po vokaciji trebao biti i zaštitnik rodne ravnopravnosti.

-„Umjetnički direktor“ , a kako to gordo zvuči. A od umjetnosti je udaljen svjetlosnim godinama. To je još jedan dokaz da se funkcije dijele nekompetentnim partijskim vojnicima vladajuće većine, isključivo kao plijen, a ne u javnom interesu znalcima i profesionalcima”, navodi Marković.

Podsjeća Jelića na Istanbulsku konvenciju čiji je potpisnik i Crna Gora.

“Crna Gora je potpisnica Istanbulske konvencije od 2011.g, kao i mnogih drugih dokumenata u vezi ljudskih prava i sloboda i u obavezi je da sprovodi ovu konvenciju u svakom svom dijelu. U Intanbulskoj konvenciji se navodi 4 ključne stavke, a jedna od njih je ODGOVORNOST i kažnjivost onih koji ne poštuju i ne priznaju žene, odnosno koji pokazuju nepoštovanje ove Istanbulske konvencije o rodnoj ravnopravnosti, pa očekujem da će po ovom pitanju reagovati predsjednik CG Milatović, predsjednik Vlade CG Spajić i predsjednik Skipstine CG Mandić  kojeg premijer nazva Dalaj Lamom, i evo mu sada prilika da zahtijeva smjenu ovog svog vojnika koji je zalutao na tom mjestu. Ovi i ovakvi potezi su pokazatelj koliko su neki ljudi iz vlasti shvatili poruke EU i koliko shvataju šta znači rodna ravnopravnost, i obaveze koje je CG prihvatila. Pokažite se sada da ste jasno za zaštitu ljudskih prava i sloboda i spriječite diskriminaciju prema onima koji zabranjuju predstavu o nasilju nad ženama, jer tim činom je podržao nasilje nad ženama i time je diskriminisao iste. Zato smijenite ovog čovjeka sa ove pozicije kao i predsjednika opštine Nikšić Kovačevića bez koga Jelić to ne bi smio uraditi i izvinite se svim ženenama u CG. Takođe pozivam Ombudsmana Bjekovića da reaguje i zaštiti sve žene ovakvim brutalnim ponašanjem Jelića. EU treba da zna i vidi šta zapravo rade oni koji jedno pričaju vama, a zapravo drugo rade ne bi li kako spriječili CG da uđe u EU, a sve po diktatu predsjednika Srbije Vučića”,navodi između ostalog u saopštenju Marković.

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA