Prof. dr Milorad Jevrić gostovao u Društvu „Sveti Georgije“ u Nikšiću

U Društvu crnogorsko-ruskog prijateljstva „Sveti Georgije“ predstavljena je knjiga „Marko Miljanov Popović u književnoj kritici i beletristici“ prof. dr Milorada Jevrića.

Milorad Jevrić, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici,  rođen, inače, u Beranama, bavi se istorijom književnosti, književnom kritikom, istorijom srpske kulture i književnosti. Na Filozofskom fakultetu u Prištini proveo je cio radni vijek. Svoju naučno-književnu djelatnost usmjerio je na pisanje obimnih studija, rasprava i monografija. Autor je 10-ak uspješnih knjiga, među kojima se izdvaja „Istorija srpskog realizma“.

O njegovom naučnom, pedagoškom i stručnom radu objavljena je posebna monografija: Profesoru Miloradu Jevriću u počast – zbornik radova 2020. godine koju je priredio akademik Radomir Ivanović.

Knjiga „Marko Miljanov Popović u književnoj kritici i beletristici“ je Jevrićeva najnovija knjiga.

Prof. dr Drago Perović je ocijenio da je Bukvar, kojim je naučio da čita i piše, Marku Miljanovu omogućio da svoju usmenost sačuva svojom pismenošću, i taj prelaz, čuvanje pamćenja od zaborava je, istče Perović, onaj dio njegovog života za koji smo mu posebno zahvalni.  

Prof. dr Jelica Stojanović zapaža da se Marko Miljanov kasno opismenio, ali je posjedovao onu duboku duhovnu, ljudsku pismenost, što je uspio da pretoči u riječ i a što nam svjedoči kroz sva vremena. 

Profesor Jevrić je naveo da je ispred njega je bio ogroman zadatak da oko 60 knjiga, napisanih o Marku Miljanovu, sakupi, analizira, vrednuje, udjene u kjnigu, napiše o njima studije, oglede, osvrte. Jedna od tih knjiga Ognjište slobode, na ruskom jeziku, bavi se istorijom Crne Gore, i u njoj je propletena biografija Marka Miljanova.

Jevrić smatra da je Marko Miljanov značajan pisac i po tome što je svojim djelom inicirao stvaranje prvog romana u Crnoj Gori, čiji je autor Stevan Dučić, a sledbenici su mu bili Trifun Đukić i Toma Oraovac. Sabrana djela Toma Oraovca, u 4 knjige, za štampu je priredio profesor Jevrić i čeka se na izdavanje. 

Senka Čolović Šumić

foto:Društvo „Sveti Georgije“

1 komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

[…] Извор: rtnk.me […]

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA