Održano predavanje u Nikšiću: Akademik Siniša Jelušić o tome “Kako danas čitati Njegoša”

Javna ustanova (JU) Narodna biblioteka “Njegoš” Međunarodni dan knjige i autorskih prava – 23. april obilježila je predavanjem akademika Siniše Jelušića na temu “Kako danas čitati Njegoša” i promocijom reprint izdanja ,,Gorskog vijenca” iz 1913. i ,,Luče mikrokozma” iz 1845. godine.

Njegoševa djela duboko  su utemeljena  u  crnogorskoj glogoti i poetskom univerzumu. Decenijama su čest predmet novih tumačenja i  kontinirano dobijaju na vrijednosti, jer hermeneutici dobrog i priznatog književnog djela, nikad kraja.

“Njegoš je svaku rečenicu ispisao sa dubokim poetskim i filozofskim smislom”, smatra akademik Jelušić, studiozno pojašnjavajuči ključne aspekte “Gorskog vijenca” i “Luče mikrokozma”.

Vojevati sa Njegoševom mišlju je veliko duhovno, intelektualno, estetsko, etičko i kosmopolitsko zadovoljstvo.

Jelušić je u analizi  “Gorskog vijenca”, dramskog spjeva o borbi Crnogoraca, u kojem je duboko utemeljen pojam slobode, očitao tri dominatna načela: paganski, starozavjetni i hrišćanski.

Nad sveukupnom sudbinom Crne Gore i uopšte, čovjeka, Njegoš je bio vladarski i umno, izražajno nadnešen. Odnos mikro i makro kosmosa, prisutnost božanske iskre, luče u ljudima teme su koje provijavaju u njegovim djelima. Gnomske, sažete misli i rečenice  filozofa, pjesnika, duhovnika i vladara i danas se nerijetko citiraju u brojnim životnim situacijama.

Akademik Jelušić je govorio o ozbiljnoj krizi čitanja i permanentnom potiskivanju knjige, od strane digitalnih tehnologija.

 Narodna biblioteka “Njegoš” reprint izdanja ,,Gorskog vijenca” iz 1913. i ,,Luče mikrokozma” iz 1845. godine poklonila je prisutnim pobornicima čitalačke kulture i pisane riječi.

Jovan Džodžo

foto/video:RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA