Nove knjige: Zbirka poezije „Boško Jugović na Grahovu polju“ Boba Dende

Nova knjiga poezije Boba Dende „Boško Jugović na Grahovu polju”, upravo je ugledala svjetlost dana u izdanju Književne zadruge Srpskog nacionalnog vijeća iz Podgorice. Riječ je o Dendinoj trećoj knjizi poezije, a predgovor je napisao književnik Budimir Dubak

„U svojoj knjizi pjesama Boško Jugović na Grahovu polju, Bobo Denda pokazuje živo prisustvo kosovskog boja u kolektivnoj svijesti srpskog naroda u Crnoj Gori i Hercegovini. Uvodna pjesma, po kojoj je knjiga i naslovljena, posvećena je običaju u Grahovu, da se prilikom svadbi barjak iz bratstva nikome ne daje. Po kazivanju Obrada Blažova, taj običaj je u direktnoj vezi sa Jugovićima, koji jedan drugome predaju barjak, do poslednjeg, koji daje život ‘za čestitim knezom/ a barjak srpski nigda nikome’. I u narednoj pjesmi ‘Znamenije’ srpska istorija počinje Kosovom. Pjesnik u formi pitanja nabraja znamenite ličnosti naše stare i nove istorije. Kosovo je temelj srpske kuće i našeg kolektivnog i individualnog pamćenja. Pjesnik kaže: ‘Dok te pamtim dotle mene ima’. Ali, čini se da pjesnički subjekt živi samo u svijetu pamćenja, jer stvarno Grahovo je opustjelo i daje sumornu sliku nekadašnjeg prostora djetinjstva. Oronule su kuće i crkve. Pjesnik kaže: ‘Grovo u taj vakat/ ne imaše popa za lijeka’. Za Boba Dendu ne manja rana od Kosova je srušena Njegoševa kapela na Lovćenu i pogaženi amanet najvećeg srpskog pjesnika. Prizivanje povratka crkve svetog Petra cetinjskog na Jezerski vrh nerazdvojno je od blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, koji se s tim amanetom i upokojio”, zabilježio je, između ostalog, Budimir Dubak.


Bobo Denda je srpski pisac iz Crne Gore. Odrastao je i školovao se u Herceg Novom. Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu na Odsjeku za filosofiju, magistrirao na FPN-u u Podgorici gd‌je privodi kraju doktorske studije na smjeru međunarodni odnosi.

Član je Udruženja književnika Crne Gore. Objavio je knjige pjesama: „Oproštena vječnost”, KZ Herceg Novi, 1991, „Jednoj uspomeni na Herceg Novi”, Obodsko slovo i Štampar Makarije, Podgorica 2016. i „Boško Jugović na Grahovu polju”, Književna zadruga srpskog narodnog vijeća, Podgorica 2024.

Piše oglede, eseje, prikaze i poeziju. Dobitnik pjesničke nagrade „Krovovi”, Novi Sad 1993. godine. Eseji su mu prevođeni i nagrađivani.

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA