Imaginarijum: Gosti Ilija Nikčević i Milovan Mićo Kadović

U utorak, 19. marta u sali Javne ustanove (JU) „Zahumlje“ Nikšić u 19 časova, nastavlja se realizacija projekta Imaginarijum.

Iz „Zahumlja“ navode da je tema osme sesije Slika i dizajn, a gosti će biti Ilija Nikčević i Milovan Mićo Kadović, grafički dizajneri i osnivači grafičkog studija Bad Brain. Razgovor će voditi autorka projekta Imaginarijum, istoričarka umjetnosti i urednica programa u JU Zahumlje Kristina Radović.

„JU Zahumlje je za tekuću godinu planirala nastavak projekta iz kulturno – umjetničkog stvaralaštva, pod nazivom Imaginarijum (latinski imago, imaginis slika). Projekat će, kao i dosad, obuhvatiti niz sesija čija će osnovna tema biti fenomen slike tretiran kroz razne umjetnosti. Cilj je da se kroz fenomen slike sagleda i afirmiše savremena umjetnička scena i kritika i posebno kod mlađih generacija, razvije i sugeriše vrjednosni stav o konkretnim umjetničkim djelima. U programu će se predstaviti i o fenomenu slike govoriti renomirane ličnosti sa regionalne i državne kulturno – umjetničke scene“, kažu iz te ustanove.

Ilija Nikčević, rođen je u Nikšiću 1982. godine. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu, smjer grafika u klasi Slobodana Abija Kneževića, 2007 godine

Član ULUCG-a od 2008. Izlagao samostalno i na selektovanim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik prve nagrade za crtež na godišnjoj izložbi crteža u Šapcu, 2006, grand prija na tradicionalnoj izložbi Dani Sv. Vasilija Ostroškog u Nikšiću 2007 god. i regionalne nagrade Mali Princ za ilustrovanu knjigu Krtica i Sunce.

Bavi se grafikom, ilustracijom i grafičkim dizajnom.

Jedan je od osnivača studija Bad Brain sa kolegom Milovanom Kadovićem.

Živi u Nikšiću.

Milovan Mićo Kadović, rođen je u Nikšiću 1981. godine. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, odsjek grafika 2008. godine.

Član ULUCG-a od 2008. Dizajner je, likovni umjetnik, edukator iz oblasti grafičkog dizajna, kao i suosnivač dizajn studija Bad Brain, sa kolegom Ilijom Nikčevićem. Dobitnik je više prestižnih priznajnja u oblasti likovne umjetnosti i grafičkog dizajna. Svojim kolažima je predstavljao Crnu Goru na prestižnom festivalu Sarajevska zima 2013. godine. Radio je kao dizajner za UNICEF-ovu kancelariju u Podgorici (2009-2014), kao junior ekspert na regionalnom programu EU4Tech, sarađivao na projektima UNDP kancelarije u Podgorici, GiZ Crna Gora, kao i Vlade i ministarstava Crne Gore. Od novembra 2023. godine, radi kao saradnik ekspert iz oblasti grafičkog dizajna sa UNDP kancelarijom u Crnoj Gori.

Foto: JU Zahumlje

NIKŠIĆ PROGNOZA