Društvo “Sveti Georgije”: Večeras izložba ,,Miroslavljevo jevanđelje – Božansko nadahnuće“

U Društvu crnogorsko-ruskog prijateljstva “Sveti Georgije” u Nikšiću večeras u 19 h biće otvorena izložba ,,Miroslavljevo jevanđelje – Božansko nadahnuće“.

Organizatori su Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori, Eparhija budimljansko-nikšićka, Opština Nikšić i Javna ustanova (JU) ,,Zahumlje“.

Pozdravne riječi će uputiti sveštenik Miodrag Todorović, predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević i direktor JU ,,Zahumlje“ dr Miodrag Čizmović.

Izložbu će otvoriti Veljko Topalović, jedan od priređivača, a o Miroslavljevom jevanđelju će govoriti prof. dr Jelica Stojanović, predsjednik Matice srpske –Društva članova u Crnoj Gori.

Iz Društva “Sveti Georgije” ističu da će izložba biti otvorena za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i za druge posjetioce 16. i 17. novembra u periodu od 9-17h.

 U petak, 17. novembra u 19 časova, takođe u sali Društva ,,Sveti Georgije” biće prikazan film ,,U početku beše reč“, koji je dobitnik više prestižnih priznanja u svijetu, a koji prati istorijat Miroslavljevog jevanđelja.

Događaji u Društvu “Sveti Georgije” su upriličeni povodom Dana Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori.

Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori, još 2017. godine, ustanovila je 13. novembar za Dan Matice srpske, ne samo zato što je Njegoš jedan od naših najvećih mislilaca, već što je Njegoš bio i prvi član Matice srpske sa prostora današnje Crne Gore.

foto: fb/Društvo „Sveti Georgije“

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA