Plan spašavanja Instituta danas na dnevnom redu Vlade

Vlada bi danas trebalo da razmatra punu informaciju o Planu spašavanja i restrukturiranja Instituta „Simo Milošević“, kojim se, kako je objašnjeno, rješava akutna kriza u preduzeću i otvara mogućnost unapređenja poslovanja u svim segmentima.

Iz Vlade je saopšteno da je u srijedu održana treća sjednica Komisije za rješavanje statusa Instituta, nakon niza konsultativnih i radnog sastanka sa menadžmentom i predstavnicima Sindikata, koji je u ponedjeljak održan u Igalu.

Osim članova Komisije, sjednici su prisustvovali predstavnici Instituta, Opštine Herceg Novi, Agencije za zaštitu konkurencije i zaštitnica imovinsko-pravnih odnosa.

Kako je saopšteno, Plan spašavanja i restrukturiranja je na predlog premijera Milojka Spajića proširen sa dva nova koraka.

„Zauzet je stav da već u prvom koraku nezavisni procjenitelj napravi procjenu vrijednosti Instituta i da se na bazi toga Vlada obrati manjinskim akcionarima sa ponudom za otkup akcija ili njihovo srazmjerno finansijsko učešće u paketu mjera za spašavanje i restrukturiranje Instituta“, navodi se u saopštenju.

S obzirom na to da je Komisija defnisala sve korake u cilju spašavanja Instituta s kojima su upoznati Spajić, menadžment i predstavnici Sindikata, uz zaključke sa sastanka u srijedu, koji se tiču procjene imovine i učešća manjinskih akcionara u cijelom procesu, danas će se na sjednici Vlade naći puna informacija o Planu spašavanja i restrukturiranja Instituta.

„Bez obzira na odgovor manjinskih akcionara, Vlada će biti u prilici da zauzme konačan i zvaničan stav na Plan spašavanja koji predlaže Komisija i oko kojeg postoji najveći stepen saglasnosti, a koji je u potpunosti usklađen sa pravilima i principima dodjele državne pomoći“, dodaje se u saopštenju.

Plan spašavanja i restrukturiranja, odnosno rebrendiranja Instituta, kako je objašnjeno, podrazumijeva pomoć male vrjednosti od 300 hiljada EUR zbog obezbjeđivanja nastavka rada (de minimis).

Sledeći korak je pomoć do deset miliona EUR koja se daje na šest mjeseci radi deblokade računa, nastavka rada i obezbjeđivanja likvidnosti, uz obavezu da u tih pola godine renomirana svjetska agencija napravi kvalitetan plan restrukturiranja, koji će proći proceduru odobravanja nadležnih i dobiti dozvolu za realizaciju.

„Na taj način će se steći uslovi za višemilionska ulaganja u dalju revitalizaciju i rebrending Instituta“, navodi se u saopštenju.

Ovakav plan, kako su kazali, ne samo da rješava akutnu krizu u kojoj se Institut nalazi, nego otvara mogućnosti proširivanja i unapređenja poslovanja u svim segmentima, kako na srednjeročnom tako i na dugoročnom planu.

„Institut bi na taj način mogao osvježiti svoj već postojeći brend i podići konkurentnost na stranom tržištu“, konstatuje se u saopštenju.

Vlada, kako su ponovili njeni predstavnici, nema strateških dilema u vezi sa planom spašavanja Instituta, uz imperativ da rješenje mora biti unutar zakonskih okvira i u duhu najbolje evropske prakse, uz uslov da se manjinski akcionari pravovremeno izjasne o svojoj ulozi i mogućem finansijskom učešću od samog starta u realizaciji predloženog plana spašavanja.

Foto: Novski portal

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA