Neće fabriku betona pored kanjona Cijevne

Mještani Kuća Rakića, tuških Rogama i naselja uz Cijevnu saopštili su na jučerašnjoj javnoj raspravi da neće dozvoliti gradnju fabrike betona, koja je novim planom predviđena na lokaciji uz sami kanjon Cijevne i ogradu vinograda “Plantaža”, stotinjak metara uzvodno od mosta na putu Podgorica Tuzi.

To je saopšteno na jučerašnjoj javnoj raspravi o Elaboratu procjene uticaja fabrike betona na životnu sredinu odžanoj u zgradi Opštine Tuzi.

Fabriku betona želi da gradi kompanija “Dadi gradnja” iz Podgorice. Ona je prošle godine planirala da tu fabriku gradi u samom naselju Kuće Rakića, ali je nakon protesta mještana povukla zahtjev za procjenu uticaja životne sredine za tu lokaciju dok je sada pokrenula proceduru za ovu novu parcelu 378/2 KO Tuzi.

Sadašnja lokacija nalazi se uz sami kanjon rijeke Cijevne, oko dva kilometra uzvodno od vodopada Nijagara.

Građanski aktivista Dževdet Pepić kazao je da građani između ekonomije i zdravlja biraju zdravlje, da je u samom dokumentu navedeno da će postrojenje biti zagađivač vazduha, kao i da se lokacija nalazi uz samu Cijevnu u pojoprivrednoj i stambenoj zoni.

“Već 40 godina nas truju dimovi sa deponije i nisu nam potrebni novi zagađivači”, kazao je Pepić.

Privrednici iz tog naselja angažovali su advokatsku kancelariju “Komnenić i saradnici” kako bi zastupala njihove interese u pravu na zdravu životnu sredinu i zaštitu od ugrožavanja poslovanja, koja je sa javne rasprave uputila primjedbe na elaborat.

Osim propusta u pripremi samog dokumenta, oni u primjedbama ukazuju da u elaborati nije precizno navedena udaljenost planirane fabrike od kanjona Cijevne, vinograda “Plantaža” i drugih poljoprivrednih površina.

“Nedostaje i prikaz udaljenosti objekta od Spomenika prirode ‘Kanjon Cijevne’, što nije prihvatljivo, pa je udaljenost od najbližih objekata, od zasada ‘13. jula Plantaža’ i od kanjona rijeke Cijevne, neophodno prikazati na adekvatan način, u Google Pro Earthu, sve u odnosu na planiranu parcelu”, navedeno je u primjedbi.

Kada se ova lokacija unese u Google, vidi se da se ona graniči i sa kanjonom Cijevne i vinogradima “Plantaža”, odnosno da je sama buduća fabrika betona udaljena oko 70 metara od rijeke i oko sto metara od vinograda.

“Ističemo da u ovom dijelu dokumentacije uopšte nije adekvatno ocijenjen podatak da se Spomenik prirode ‘Kanjon Cijevne’, upravo nalazi na teritoriji Opštine Tuzi, a koji se svrstava u drugu kategoriju zaštićenog prirodnog dobra, što je od izuzetne važnosti jer Spomenik prirode ‘Kanjon Cijevne’ ima važnu ulogu u očuvanju prirodnog i kulturnog naslijeđa”, navedeno je u prigovoru.

Ukazuje se i da nedostaci u tačnom opisu lokacije Elaborata, otežavaju adekvatnu procjenu projekta na životnu sredinu, i da su ti podaci morali da budu navedeni u dokumentu.

U Elaboratu je navedeno da se “radi o zoni koja nije stalno naseljena stanovništvom i u okviru koje postoje izgrađeni objekti poslovnog tipa”. U primjedbama je navedeno da ovakva formulacija nije dovoljna sama po sebi i da je data paušalno.

Od ostalih primjedbi navedeno je da u dijelu pedoloških i geoloških karakteristika terena nije navedena godina izrade podataka na koje se pozivaju, da je kod hidrogeoloških karakteristika prikazan proračun bez navedenih referenci, da je dat pregled osnovnih klimatskih karakteristika Tuzi sa meteorološke stanice sa Aerodroma Golubovci iz perioda 1981-2010. godine što smatraju zastarjelim, da ne postoji studija nultog stanja bioduverziteta…

U primjedbama je navedeno i da iz Elaborata nije jasno gdje idu otpadne vode kada na predmetnoj lokaciji nema kanalizacije. U Elaboratu piše i da će se prilikom punjenja silosa cementom, lebdeće čestice cementa “obarati u rezervoar sa vodom te samim tim se sprečava njihovo širenje u okolni prostor”. U primjedbama je navedeno da je ovo neprihvatljivo, da su potrebni filteri sa visokom efikasnošću, i da se “nikako ne smije dozvoliti ispuštanje vode koja je bila u kontaktu sa cementom u kanalizacije, drenažne sisteme i vodotokove”.

Foto: Elaborat

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA