Ekonomija EU i eurozone neznatno ojačala

Ekonomija eurozone i Evropske unije (EU) tek je neznatno porasla u prvom tromjesečju, saopštio je Eurostat, snizivši blago prognozu rasta na nivou Unije.

„Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) u 20-očlanoj eurozoni u prvom tromjesečju je porastao 0,1 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje kada je stagnirao“, objavio je Eurostat.

U EU je BDP porastao 0,2 odsto, što je 0,1 procentni poen slabije no što je Eurostat prognozirao krajem aprila. U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca smanjio se 0,1 odsto, prenosi SEEbiz.

Na godišnjem nivou, aktivnost na području primjene zajedničke evropske valute uvećana je početkom godine 1,3 odsto, nakon rasta od 1,8 odsto u četvrtom tromjesečju prošle godine.

Ekonomija EU porasla je 1,2 odsto, 0,1 procentni poen slabije nego što je Eurostat procijenio u aprilu. Na kraju prošle godine porasla je 1,7 odsto.

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao, najveći rast aktivnosti u prvom kvartalu u odnosu na prethodna tri mjeseca zabilježila je Poljska, 3,9 odsto.

Slijedi Portugal s tromjesečnom stopom rasta od 1,6 odsto.

Najskromnije je u odnosu na prethodna tri mjeseca porasla aktivnost u Češkoj i Rumuniji, 0,1 odsto. U Njemačkoj je privreda stagnirala.

Najveći pad ekonomske aktivnosti na tromjesečnom nivou zabilježen je u Litvaniji, tri odsto. Slijedi Irska s padom aktivnosti od 2,7 odsto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Hrvatsku, Estoniju, Grčku, Luksemburg i Maltu.

Na godišnjem nivou, najveći rast aktivnosti zabilježila je u prvom tromjesečju Španija, od 3,8 odsto.

Slijedi Kipar, s rastom aktivnosti 3,4 odsto.

Najskromnije je porasla aktivnost u Letoniji i Švedskoj, 0,3 odsto. Poljska privreda je stagnirala.

Najveći pad aktivnosti u odnosu na prvo prošlogodišnje tromjesečje zabilježila je Litvanija, 3,6 odsto.

Aktivnost je smanjena i u Mađarskoj, Češkoj i Njemačkoj, 1,1 odsto, 0,2 odsto, odnosno 0,1 odsto.

Izvor: MINA

Foto: Pixabay

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA