Mljekari traže bolje rješenje za otkup mlijeka

Članovi Udruženja prerađivača mlijeka Crne Gore i Udruženja farmera Crne Gore dobili su ponudu mljekare „Franco“ iz Bosne i Hercegovine koja se ponudila da otkupi višak mlijeka po 40 centi po litru. Oni su o tome informisali resornog ministra Vladimira Jokovića, sa kojim će se ujutru sastati.

Kažu da su odluku dobili telefonskim putem, te da im se nudi 40 centi po litru pasterizovanog punomasnog mlijeka.

„Naša cijena koštanja koja uključuje otkupnu cijenu mlijeka, troškove otkupa, troškove pasterizacije i transporta do mljekare u BiH je od 0,60 do 0,65 eura. Gubitak koji bi se ostvario primjenom ovog rješenja je od 0,20 do 0,25 eura po litru mlijeku, odnosno na ukupnom nivou od 50.000 do 62.500 eura“, navode u dopisu.


Kako dodaju, s obzirom da je rješenje ponuđeno i medijski prezentirano od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede „čini se logičnim i prihvatljivim da pomenuti gubitak pokrije predlagač rješenja“.

Oni su naglasili da će se izvezeno mlijeko, kroz nekoliko dana biti uvezeno „kao gotov proizvod i naći na policama crnogorskih marketa“.

„Smatramo da bi se ovim „rješenjem“ subvencionisala i podržala, iz našeg budžeta, proizvodnja i uvoz mliječnih proizvoda drugih država i direktno dodatno ugrozila prodaja domaćih proizvoda“, navode oni.

Oni su izrazili uvjerenje da će danas Ministarstvo poljoprivrede, sa proizvođačima i prerađivačima pronaći sistemsko dugoročno rješenje ovog problema i obezbijediti supstituisanje uvoza domaćom proizvodnjom.

Foto: Ilustracija/elements.envato

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA