„Crna Gora otvorena za razmjenu iskustava u oblasti zaštićenih morskih područja“

Razmjena iskustava sa Republikom Grčkom u oblasti upravljanja zaštićenim morskim područjima su važna za Crnu Goru koja je na putu ka Evropskoj uniji, poručeno je sa sastanka grčkog ministra životne sredine i energetike Theodorosa Skylakakisa i ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimira Martinovića.

Sastanak je održan u Atini, gdje ministar Martinović boravi povodom održavanja velike konferencije o moru pod sloganom Our Ocean.

Ministar Martinović je rekao da Grčka, sa svojim iskustvima, može pomoći Crnoj Gori u oblasti efikasnijeg upravljanja zaštićenim područjima u moru i time doprinjeti očuvanju vrijednog biodiverziteta.

“Kao mediteranska zemlja i dio mediteranske zajednice koja sve više napora ulaže na polju zaštite mora, kako zbog naših dobrobiti tako i dobrobiti svih nas na planeti, veliko nam je zadovoljovoljstvo što imamo priliku da budemo dio ove važne konferencije”, rekao je miniatar Martinović.

Pozivajući se na obavezu postizanja cilja zastite 30by30, ali i na potrebu zaštite svog bogatog biodiverziteta u moru, ministar je podsjetio da je Crna Gora 2021. godine proglasila tri zaštićena područja ( Platamnu, Katič i Stari Ulcinj), kao i da je sada u proceduri i zaštita područja Sopot i Dražin vrt.

“Na taj način Crna Gora pokazuje svoju spremnost da ide ka postizanju cilja od 30 odsto zaštite u dijelu Jadranskog mora, čime se pridružuje i ostalim državama u basenu Mediterana, posvećenih postizanju ovog ambicioznig cilja”, poručio je Martinović.

Ministar Skylakakis je govorio o razvoju projekta koji podrazumijeva elektronsko praćenje svih aktivnosti na moru i kontrolu ribolova, što bi, kako je istakao, bilo važno i za zaštitu morskog ekosistema Crne Gore.

Poručio je da je Grčka otvorena da podijeli svoja iskustva sa Crnom Gorom u oblasti zaštite životne sredine i da će svaku inicijativu ili zahtjev pažljivo razmotriti.

Foto: MERT

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA