Abazović: Trebalo bi uvesti posebnu taksu za ulazak kruzera 

Trebalo bi uvesti specijalnu taksu za ulazak kruzera. Ako hoćete da doživite najljepši zalazak sunca, a veliki ste zagađivač, to mora da se plati – poručio je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović na prvoj Međunarodnoj konferenciji o ekonomiji i biznisu (MICEB) koju Ekonomski fakultet Univerizeta Crne Gore organizuje na temu Održivi razvoj – tranzicija ka zelenoj ekonomiji.

Rekao je da se u tom pogledu ne bi trebalo plašiti smislenih odluka.

– Unikatna zemlja i unikatna mjesta moraju da se plate – to je kompenzacija za štetu i zelene projekte – podvukao je Abazović.

Razvoja Luke Bar nema bez željeznice i autoputa

On smatra da razvoja Luke Bar nema bez razvoja željeznice i autoputa – jer one od Luke Bar mogu da naprave profitabilnu strukturu.

– Luka Bar ima kapaciteta da promijeni cijelu Crnu Goru. Autoput i željeznica su potrebni da bi ono što dolazi brodovima moglo dalje da se transportuje – dodao je premijer u tehničkom mandatu.

Poručio je da modernizacija iziskuje ogromna sredstva.

– Prioritetno nam je da gradimo autoput da bi sjever mogao da oživi – dodao je Abazović.

Smatra da moramo da se fokusiramo na zelenu proizvodnju električne energije.

Najavio je da će poslije ljeta krenuti sa mnogim projektima koji podrazumijevaju nove solarne elektrane, a da će naredne sedmice biti potpisivanje ugovora oko vjetroelektrane.

– Moramo našu tranziciju da zadovoljimo na taj način – dodao je on.

Ocijenio je da sa malo volje u kombinaciji sa racionalnošću možemo da imamo solarne gradove.

– I ljude koji će da budu proizvođači – na dobrom smo putu, to treba da bude naš fokus – poručio je Abazović.

Problem u Crnoj Gori, prema njegovoj ocjeni, je to što se ljudi plaše inovacija. Abazović ističe da bi trebalo izgraditi nekoliko energetskih objekata.

– To je za nas proritet, standard možemo da dostignemo do 20230. godine – ocijenio je premijer.

On je podvukao da bez zelene ekonomije nema ekonomije.

– Ovo je sjajna stvar, i to ne samo za Crnu Goru. Moramo da napravimo kombinaciju različitih sektora, škola, stručnjaka.. Crna Gora je jedina zemlja u svijetu koja je Ustavom određena kao ekološka. Mi brendiramo svoju državu kao zelenu destinaciju. Politike i ove i svih vlada trebalo bi da budu kompatibilne sa tim ciljem. Crna Gora je koncipirana tako da može da posluži za mnoge projekte, zahvaljujući lakoj promjenljivosti – smatra Abazović.

Istakao je da je mnogo ponosan što na sjeveru države iz naših rijeka može da se pije voda.

– Rijeke, vazduh, su već u EU. Neko će reći, nije formalno.. Rijeke, vazduh i mnoge stvari su već u EU. Na ovaj ili na onaj način. Zato ne postoje granice formalno-administrativnog tipa koje postoje kada su u pitanju države – rekao je on.

Ocijenio je da su Pljevlja grad bez koje energetski sistem Crne Gore ne bi postojao.

– Mislim da bi trebalo da imamo poseban senzibilitet prema Pljevljima i tome što bi trebalo da bude modernizacija – naveo je premijer.

Abazović je, između ostalog, rekao da smo u isplatili svoja dugovanja i već u januaru imali 100 miliona plusa u električnoj energiji.

Popa: Tranzicija ka zelenoj ekonomiji će raditi za sve ili neće raditi uopšte

– Tranzicija ka zelenoj ekonomiji će raditi za sve, ili neće raditi uopšte, poručila jeambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa na prvoj Međunarodnoj konferenciji o ekonomiji i biznisu (MICEB) koju Ekonomski fakultet Univerizeta Crne Gore organizuje na temu Održivi razvoj – tranzicija ka zelenoj ekonomiji.

Ona je podvukla da moramo biti sigurni da niko ne zaostaje u ovom procesu.

– Prisiljeni smo da nađemo rješenja. Ono što mi radimo danas, vratiće se našoj djeci – poručila je Popa.

Jocović: Doprinosimo međunarodnoj promociji Crne Gore

Na otvaranju ove konferencije dekan Ekonomskog fakulteta Mijat Jocović poručio je da ovim događajem bilježe 63 godine trajanja najuspješnijeg fakulteta u Crnoj Gori.

– Od osnivanja promivšemo ideju da Ekonomski fakultet nije samo zgrada. U temeljima našeg Fakulteta je usađena ideja da profesori i studenti njemu daju istinsku vrijednost. Zajedno smo stvorili okruženje koje podstične inovcaije i kritičko razmišljanje – istakao je Jocović.

Rekao je da današnjim događajem odaju priznanje svim sadašnjim i bivšim članovima Ekonomskog fakulteta.

Tema konferencije nosi ime Održivi razvoj – tranzicija ka zelenoj ekonomij, a Jocović je poručio da su je odabrali pažljivo i u želji da Ekonomski fakultet doprinese međunarodnoj promociji Crne Gore.

Izvor, foto: Pobjeda

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA