Radović i Šuković prijavili više nekretnina i komada oružja: Šefovi policije i SPO i privatno naoružani

Vršilac dužnosti (v.d.) direktora Uprave policije (UP) Aleksandar Radović prijavio je Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) da on i supruga imaju 55.500 eura gotovine, dva stana i tri vozila. Prvi čovjek crnogorske policije ima i pištolj marke CZ.

Radović je prijavio da je kupovinom stekao stan od 65 kvadrata i livadu od 400 kvadratnih metara. Na Radovićevo ime vode se „mercedes ML280“ iz 2008. i „suzuki DL650A“ proizveden 2022. godine. On na računu ima 30.500 eura gotovine, a njegova supruga Jelena 25.000 eura. Ona vozi „reno megan“ iz 2007. godine i posjeduje stan od 70 kvadrata, stečen kupovinom. Po osnovu stambenog kredita iz 2014. godine, duguje 31.079 eura.

Radović je prijavio da ima akcije u AD „Gorica“, a ASK nije dozvolio da kontroliše njegove bankovne račune.

On je u 2023. godini, za koju je i prijavio prihode i imovinu, obavljao dužnost pomoćnika direktora UP i po tom osnovu prosječno je mjesečno zarađivao oko 1.500 eura, ne računajući prihod ostvaren u februaru. U njegovom imovinskom kartonu je navedeno da je u tom mjesecu po osnovu osnovne plate primio 16.024 eura. Kao član Nacionalnog međuresornog operativnog tima za prevenciju i suzbijanje nasilnog ekstremizma, terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma prošle godine je primio 2.378 eura u avgustu, a po 356 eura u septembru, oktobru, novembru i decembru. Kao predsjednik Stalnog koordinacionog tijela za izradu Nacionalne procjene rizika od pranja novca i finansiranja terorizma za pet mjeseci prošle godine prihodovao je ukupno 1.424 eura. Od rente je prihodovao 250 eura svakog mjeseca. Njegova supruga je prošle godine u Kliničkom centru zarađivala od 1.601 eura do 2.509 eura, uz povremeni drugi prihod u iznosima od 70 do 218 eura.

I šef SPO Predrag Šuković privatno je naoružan. On ima dva pištolja – poluautomatski „steyr“ i kolt 38 specijal. Šuković je prošle godine zaradio 26.807 eura kao policijski funkcioner, ili prosječno oko 2.200 eura mjesečno. Kao član Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistva novinara i napada na imovinu medija mjesečno je primao 356 eura od sredine juna prošle godine, kada je imenovan u to tijelo.

Šef SPO ima i 10.000 akcija u HLT fondu, a ni on nije dozvolio kontrolu svojih bankovnih računa.

Šuković je prijavio da je naslijedio kuću od 144 kvadrata, kao i njivu (555 metara kvadratnih), livadu (500 m2) i garažu (32 kvadrata). Gradnjom je stekao pomoćni objekat od 29 metara kvadratnih, a od sredstava stečenih prodajom imovine kupio je stan, čija je tržišna vrijednost, kako je precizirano u njegovom imovinskom kartonu, 70.000 eura. Njegova supruga Biljana kupovinom je stekla stan od 98 metara kvadratnih, a razmjenom garažu od 19 kvadrata. Ona ima „folksvagen tiguana“ proizvedenog 2018. godine. Njena prosječna zarada prošle godine iznosila je oko 1.400 eura, uz dodatni prihod od 250 eura mjesečno.

Za nagradu dobio i oružje

Radović je za v.d. direktora policije izabran 13. marta ove godine, u prilično napetoj situaciji između premijera Milojka Spajića i ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića. Radović je bio Spajićev izbor za ovu funkciju.

On je u policijskoj karijeri prošao više različitih pozicija – od Posebne jedinice policije i pozornika, preko oficira za vezu pri Europolu u Hagu, do SPO. U njegovoj biografiji objavljenoj na sajtu Vlade navodi se da je više puta novčano nagrađivan u službi, a jednom i vatrenim oružjem.

Foto: MUP/DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA