Albanski forum neće podržati rezoluciju o Jasenovcu

Albanski forum, zbog evropskog puta i dobijanja Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR), neće podržati rezoluciju o Jasenovcu, poručili su iz te koalicije i dodali da su zabrinuti zbog potencijalnog sukoba sa jednom članicom Evropske unije (EU).

Iz Albanskog foruma su kazali da za Crnu Goru ne postoji drugi put sem puta u EU.

“Sve drugo bile bi balkanske stranputice koje moramo ostaviti u prošlosti kojoj pripadaju“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da zato prioritet Crne Gore mora ostati bliska i prijateljska saradnja sa EU i svim njenim članicama.

“Stoga izražavamo duboku zabrinutost usljed potencijalnog sukoba sa jednom državom članicom i to na svega mjesec od dobijanja IBAR-a“, kaže se u saopštenju.

Iz Albanskog foruma su istakli da to, kao odgovorna vlast i država, sebi ne smiju da dopuste.

Kako su naveli, prošlost ne smije da određuje budućnost i mora ostati iza svih ako su iskreni i pošteni prema evropskoj perspektivi Crne Gore.

„Stoga Albanski forum kao proevropski subjekt, koji istini za volju ponekad i “zažmuri na jedno oko“ , ako ni zbog čega, a ono zbog Evropskog puta i IBAR-a, ni pod tačkom “razno” neće podržati predloženu rezoluciju“, navodi se u saopštenju.

Iz Albanskog foruma su naveli da imaju poštovanje svim žrtvama kojima se duboko klanjaju i kojima će se odužiti čuvajući njihove potomke istog usuda, boreći se predano za njihovu evropsku budućnost.

„Pozivamo sve ostale konstituente vlasti, posebno Pokret Evropa sad i Demokrate da ne prihvataju uslove za tuđe interese koji su sve drugo sem interesi Crne Gore i njenih građana“, zaključili su iz Albanskog foruma.

Foto: Albanski forum

NIKŠIĆ PROGNOZA