„Porodice i dalje bez obeštećenja i bez statusa civilne žrtve rata“

Sjutra se navršava 25 godina od NATO bombardovanja mosta u varošici Murino na sjeveru Crne Gore. Tom prilikom je živote izgubilo šest civila, među kojima troje djece. Poginuli su Miroslav Knežević (14), Olivera Maksimović (13), Julija Brudar (11), Vukić Vuletić (46), Milka Kočanović (69) i Manojlo Komatina (72). Četiri osobe su teže povrijeđene, saopšđteno je iz Akcije za ljudska prava HRA.

Akcija za ljudska prava apeluje na Vladu Crne Gore da pristupi vansudskom poravnanju sa porodicama žrtava i da im obezbijedi status civilnih žrtva rata.

“Tog 30. aprila 1999. oštećeni su i prodavnica i Dom kulture i drugi civilni objekti. Sirene se nisu čule, niti je bilo drugog upozorenja na opasnost, što je činjenica utvrđena sudskom odlukom koja je postala pravosnažna”, kazali su iz HRA.

Podsjećaju da su oštećene porodice, tužile državu za naknadu štete jer ih niko nije upozorio na opasnost od bombardovanja, iako je NATO unaprijed obavještavao nadležne o svim ciljevima koje će gađati.

“Vrhovni sud Crne Gore je, međutim, onemogućio naknadu štete zbog navodne zastarjelosti potraživanja, budući da nikada nije vođen nikakav krivični postupak protiv onih koji su bili dužni da građane obavijeste o opasnosti. Odlučujući po reviziji u predmetu porodice Komatina, Vrhovni sud je zauzeo restriktivan stav da parnični sudovi ne smiju utvrđivati je li šteta nastala kao posljedica krivičnog djela ili ne, u cilju primjene dužeg roka zastarjelosti. Utvrđeno je da porodica Komatina nije imala pravo na naknadu štete koja joj je već bila isplaćena, dok su ostalima tužbeni zahtjevi odmah odbačeni kao zastarjeli”, dodaju u saopštenju.

Iako je Vrhovni sud zauzeo stav da su žrtve zakasnile sa utuživanjem prava na naknadu štete, to ne znači da one to pravo nemaju, već da su samo izgubile mogućnost da ga ostvare sudskim putem. Zato je na Vladi Crne Gore da ispuni svoju prirodnu i moralnu obavezu i porodice žrtava napokon obešteti.

“Na sjednici Drugog redovnog zasjedanja Skupštine Crne Gore prošle godine, 29. decembra, zadužena je Vlada, konkretno Ministarstvo rada i socijalnog staranja pod upravom ministarke Naide Nišić, da najkasnije do 1. marta 2024. izradi Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti kojim bi se riješio status i obeštećenje porodica državljana Crne Gore koji su poginuli tokom bombardovanja 1999. godine i status ranjenih tom prilikom, kao i status porodica žrtava ratova nakon 1990. godine koje su državljani Crne Gore”, ističu iz HRA.

Takođe ističu da Ministarsvo, već dva mjeseca kasni sa finalizacijom ovog rješenja, zbog čega je HRA od premijera Milojka Spajića danas zahtjevala da u skladu sa svojim nadležnostima ubrza okončanje ovog procesa i informiše javnost kada se predložene izmjene mogu očekivati.

“Predstavnici HRA će sjutra prisustvovati memorijalnom okupljanju kod spomen-obilježja u Murinu, u organizaciji NVO Nikada vas nećemo zaboraviti, porodica žrtava, mjesne zajednice Murino, Eparhije budimljansko – nikšićke i Srpskog nacionalnog savjeta”, zaključuju iz HRA.

Foto: HRA

NIKŠIĆ PROGNOZA