(VIDEO) Blokada zbog namjere preimenovanja ulica: Nećemo dozvoliti nikome da prekrajaju slavnu istoriju grada pod Trebjesom

Predstavnici Savjeta MZ Rastoci i mještani, zbog namjere lokalne vlasti da preimenuje nazive ulica Partizanski put i Hercegovački put blokirali su saobraćaj na kružnom toku kod benzinske pumpe u Rastocima.

Savjet za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova, na inicijativu Sekretarijata za komunalne poslove, pored više odluka o preimenovanju ulica, donio je i odluku da se Partizanski i Hercegovački put preimenuju u ulice Mehmeda Meše Selimovića i Iva Andrića.

O njihovim odlukama odlučivaće odbornici, ali tek nakon dobijene saglasnosti Ministarstva kulture i medija (MKM).

Savjet nikšićke Mjesne zajednice Rastoci izrazili su nezadovoljstvo povodom ove odluke i najavili da će u periodu od 18 do 19h blokirati ulice Partizanski i Hercegovački put.

Predsjednik MZ Rastoci Dragomir Perović kazao je da su se okupili kako bi iskazali revolt prema odlukama Savjeta za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova, kojima se preimenuju nazivi ulica Partizanski put i Hercegovački put u ulice Mehmeda-Meše Selimovića i Iva Andrića.

„Njihovo preimenovanje i brisanje, značilo bi civilizacijski sunovrat i vrijeđanje grada koji je u Drugom svjetskom ratu, poslije Cetinja, dao najviše narodnih heroja. Njihovo preimenovanje značilo bi i brisanje iz sjećanja, brisanje iz temelja vrijednosti budućih pokolenja, a ima li šta gore od zaborava“, istakao je Perović ovom prilikom dodajući da u slučaju da se njihovo obraćanje ne uvaži, biće, kako su istakli prinuđeni na radikalne mjere, tj. potpunu blokadu saobraćajnica Partizanski put i Hercegovački put.

„Nećemo dozvoliti nikome, ni sadašnjoj, a ni nekoj budućoj vlasti, da prekrajaju slavnu i antifašističku istoriju grada pod Trebjesom, ali ni da skrnave spomen-obilježja, jer su nazivi ulica spomen-obilježja.
I ne samo to – sa ovim ulicama odrastamo, srastamo, identifikujemo se. ove ulice smo mi, naši očevi, naši đedovi i naša djeca. Nemamo ništa protiv da neke od ulica u Nikšiću, koje nemaju svoja imena, ponesu imena slavnih jugoslovenskih pisaca Mehmeda Meše Selimovića i Iva Andrića koji su svojim djelima i likom obilježili jednu epohu, i bili univerzalni u idejama i porukama, a svakako u skladu sa zakonima države Crne Gore i istorijskim vezama pisaca sa Nikšićem i Crnom Gorom“, dodao je između ostalog Perović.

NIKŠIĆ PROGNOZA