„Rekli su mi odmah će oboriti Vladu ako postave Milovana“

Kriminalna grupa koju su, navodno, činili policijski službenici, a koja je radila za „kavački klan“, kako je navedeno u optužnom aktu, bila je na vezi i sa nekim političarima, piše Dan.

Tema tih razgovora, kako je navedeno u presretnutim komunikacijama, bila su imenovanja u policiji i podrška Vladi, odnosno glasanje protiv nje, zavisno od odluke ko će zauzeti čelnu poziciju u Upravi policije. Komunikacija putem „skaja“ vođena je između odbjeglog policajca Ljuba Milovića i Radoja Zvicera, koji slovi za vođu „kavčana“. U prepisci od 7. decembra 2020. godine, kako piše u optužnici Specijalnog državnog tužilaštva, Milović je Zviceru poslao snimke telefonskog razgovora sa Dejanom Kneževićem, koji je nedugo zatim postavljen za pomoćnika direktora za borbu protiv organizovanog kriminala.

Tom prilikom Knežević, navodno, govori da je komunicirao sa jednim političarem koji mu je najavio da će, ukoliko Milovan bude postavljen na neku funkciju, odmah glasati protiv Vlade i da će je oboriti. Iako nije navedeno prezime, pretpostavlja se da je riječ o tadašnjem načelniku Centra bezbjednosti Podgorica Milovanu Pavićeviću. On je nekoliko mjeseci nakon spornog razgovora smijenjen. U optužnici je navedeno da je Knežević rekao: „Zovne me taj drug i ja mu kažem: bolje Veska Veljovića da postave nego Milovana iđe, prije 2-3 dana reko Vesku moš vjerovat‘ nešto, a ovome ništa, reko bolje, i ovaj veli noćas me zove, slušaj Milovan ne može niđe doć, da Milovan dođe, al nemoj ovo zadrži za sebe, pala bi Vlada“. Milović na to odgovara: „Neka si ga otrovao“. Nakon toga Knežević je rekao: „Rekao mi je čvrsto ko je rekao, ako on dođe glasaće odma isti dan protiv Vlade“. Milović mu na to odgovara: „E neka, tu fukaru jednu smrdljivu, kako obraza ima“. Knežević je nastavio: „Rekao sam ovome imaš piće od mene, imaš piće od mene rekoh, ili što god oćeš, rekao mi je Dejo ne zaje.aj, i rekao mi je koji mu je to poslanik rekao, dao mi je riječ, iz opozicije, no nemoj zbog mene đe iskomentarisat‘, kako je to rekao i što je“. Tada ga je okrivljeni Milović prekinuo riječima: „Neka tu fukaru sve mu je*em na svijet, da mu je*em“. Knežević je, kako se navodi u optužnom aktu, zatim nastavio: „Znaš što mi je rekao, ovaj mu se zakleo u sve što ima na svijet mu se zakleo, ako on bude đe, izaće i glasaće protiv Vlade, bilo đe, ne na ovo mjesto, no veli Dejo nema šanse, noćas te zvao, vidi obradova‘ si me reko, ka‘ da je, a makse“. Milović je na to zaključio: „A i mene vala to smeće smrdljivo, na oči ga viđet ne mogu“. Razgovor se završio riječima okrivljenog Kneževića „a znaš li ti…“, nakon čega Milović šalje Radoju Zviceru poruku „u lajv si upao“.

Predsjednik DNP-a i jedan od lidera bivšeg DF-a Milan Knežević u maju prošle godine javno je prozvao Milovana Pavićevića da je odgovoran za ukidanje dozvole za ulazak u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću. Pavićević je to oštro demantovao, tvrdeći da nije imao ni nadležnosti za tako nešto.

Mediji su početkom godine objavili navodnu „skaj“ komunikaciju između Milovića, Zvicera i sada uhapšenog Petra Lazovića. Komunikacija se odnosila na akcije šverca cigareta osoba koje su povezivali sa suparničkim klanom. U toj prepisci Lazović, između ostalog, šalje fotografisan ekran telefona sa kog su se dopisivali sa uhapšenim u akciji u kojoj su zaplijenjene cigarete. Tada, sudeći po porukama, pred Zvicerom i Milovićem optužuje trojicu tadašnjih kolega za kontakt sa „škaljarcima“.

„Gledaj juče se potpisali na kriptu kao moj brat i slali poruke ovome namjerno, što je otvorio kriptu. Mrkić je Kožaru oko transporta i luke pomogao. Davao im pare da se premoste itd… Po Španiji se sastajali, ali doće red na njega. On je Veljoviću napravio kontakt sa škaljarcima, onda Veljović spusti na Milovana i onda Milovan sa Mićom“.

Veselin Veljović je u to vrijeme bio direktor Uprave policije, a Milovan Pavićević načelnik Centra bezbjednosti Podgorica.

Žalili zbog smjene Lazovića

SDT se u optužnici pozvalo i na prepisku u kojoj Milović, navodno, 2. marta 2021. Zviceru šalje slikovne poruke dopisivanja sa Kneževićem. U tom dopisivanju oni komentarišu novinski članak u vezi sa smjenom dotadašnjeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića. Knežević je, prema tim navodima, Miloviću poslao poruku sledeće sadržine: „Vjeruješ da sam htio da uzmem par dana slobodno četvrtak i petak da pođem neđe da se maknem odavde…. nisu realni jer da sam na njihovo mjesto ja bih pjevao jer imaju nekoga ko im neće raditi o glavi“. Milović na to odgovara: „I ja brate; bolesni ljudi, ne mogu da se pomire da oni ne odlučuju, strašno“. Knežević zaključuje: „To je suština priče. Ali ja ću korektno, ali moguće da neko pomisli kao slabost odmah da ti kažem, promijeniću ploču odmah“ i „Samo opušteno, a mi se gledamo kad si slobodan“.

Foto: Libetas

NIKŠIĆ PROGNOZA