Odgođena kontrola optužnice u predmetu „Plantaže“

Pred podgoričkim Višim sudom danas je odložena kontrola optužnice u predmetu „Plantaže“. 

Specijalno državno tužilaštvo ranije je podiglo optužnicu protiv šest bivših rukovodilaca u „Plantažama” koji se terete za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju. Optužnica su obuhvaćeni: Veselina VukotićaĐorđija RajkovićaSeada ŠahmanaDuška PerovićaBoža Mihailovića i Verice Maraš.

– Oni su optuženi da su od 24. decembra 2019. do 23. aprila 2020. godine u Podgorici, kao odgovorna lica u oštećenom privrednom društvu 13. Jul-Plantaže AD, zloupotrijebili svoj položaj u pogledu raspolaganja tuđom imovinom i nijesu vršili svoju dužnost, pa su tako pribavili privrednom društvu “OMP-Engineering” DOO protivpravnu imovinsku korist koja prelazi iznos od četrdeset hiljada eura, a oštećenom nanijeli imovinsku štetu – istakao je ranije specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić. 

Usled djelimičnog izvršenja očigledno štetnog poravnanja, privrednom društvu “OMP Engineering” je pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 384.672,40 eura, a oštećenom društvu nanesena šteta.

Za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju koje je predmet optužnice je zakonom propisana kazna zatvora od dvije do deset godina.

– Specijalno policijsko odjeljenje, po nalogu državnog tužioca, a u skladu sa Zakonom o oduzimanji imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, preduzima mjere i radnje za otkrivanje i identifikovanje imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, kako bi se protiv okrivljenih eventualno pokrenula finansijska istraga. Posebno ističem da su, po Zakoniku o krivičnom postupku, državni organi, mediji, udruženja građana, javne ličnosti i druga lica dužni su da se pridržavaju pretpostavke nevinosti, i da svojim javnim izjavama o krivičnom postupku koji je u toku ne vrijeđaju druga pravila postupka, prava okrivljenih i oštećenog i načelo sudske nezavisnosti- naveo je tada on.

izvor,foto:DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA