Sedam i po hiljada više IFR operacija nego prošle godine

Izgradnja aneksa terminalne zgrade u Podgorici i instaliranje i nabavka sekundarnog radara na planini Vrsuta ključni su infrastrukturni projekti koje Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) planira da investira u Crnoj Gori. To je saopšteno nakon sastanka ministra saobraćaja i pomorstva Filipa Radulovića i pomoćnika direktora SMATSA Rajka Uskokovića.

“SMATSA je izuzetno važan činilac zato moramo više ulagati u infrastrukturu. Ohrabruju podaci u vezi sa  preletom kroz vazdušni prostor Crne Gore, ali i operacije slijetanja i polijetanja na crnogorskim aerodromima”, kazao je Radulović.

Pomoćnik direktora SMATSA Rajko Uskoković informisao je ministra Radulovića o rezultatima ostvarenim u prvom kvartalu ove godine kada je riječ o preletima iznad vazdušnog prostora Crne Gore.

“Broj IFR operacija preko vazdušnog prostora Crne Gore za prvi kvartal ove godine je 110.440 što je gotovo sedam i po hiljada više nego u istom periodu prošle godine ili za 30.991 više nego 2019.godine”, rekao je Uskoković.

Statistika pokazuje da je broj polijetanja sa aerodroma Podgorica u prvom kvartalu ove godine 13.38% veći u odnosu na isti period prošle godine, dok je broj polijetanja sa aerodroma Tivat u odnosu na lani veći 20.70 %.

Tokom sastanka predstavnici SMATSA akcenat su stavili na uspješnu saradnju sa ostalim vazduhoplovnim subjektima poput Agencije za civilno vazduhoplovstvo, Aerodroma Crne Gore te nacionalne avio kompanije ToMontenegro.

foto: MSP

NIKŠIĆ PROGNOZA