Švajcarci na referendumu odlučuju o klimatskom zakonu

Građani Švajcarske danas na referendumu treba da odluče o zakonu koji predviđa uvođenje klmatskih mjera za oštro smanjenje emisije gasova staklene bašte.

Referendum je raspisan nakon kampanje koju su pokrenuli naučnici i ekolozi za spasavanje čuvenih švajcarskih glečera, koji se tope alarmantnom brzinom.

Učesnici kampanje su prvobitno predložili još ambicioznije mjere, ali su kasnije podržali vladin plan kojim se predviđa da Švajcarska postigne „neto nultu“ emisiju do 2050.

Takođe se izdvaja više od tri milijarde švajcarskih franaka (3,357 milijardi dolara) za pomoć kompanijama i vlasnicima kuća da odustanu od upotrebe fosilnih goriva.

Nacionalistička narodna partija Švajcarske koja je zahtijevala referendum o zakonu tvrdi da će predložene mjere dovesti do povećanja cijena struje.

Sa druge strane, oni koji podržavaju plan tvrde da će Švajcarska biti teško pogođena globalnim zagrijavanjem i da već osjeća posljedice porasta temperatura na glečerima.

Švajcarski glečeri su doživjeli rekordno topljenje prošle godine, izgubivši više od šest odsto svoje zapremine što je uzbunilo naučnike koji kažu da se gubitak od dva odsto nekada smatrao ekstremnim.

Izvor, foto: BETA

NIKŠIĆ PROGNOZA