Rusija odbila napad ukrajinskih dronova na Krim

Ruska protivvazdušna odbrana odbila je jutros napad ukrajinskih bespilotnih letjelica na Krim, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Iz ruskog Ministarstva odbrane naveli su da je devet bespilotnih letjelica uništeno, a osam ostalih presretnuto u blizini crnomorske obale Krima.

Ruski guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev kazao je da je pet bespilotnih letjelica oboreno iznad regije, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Sevastopolj je dom ruske crnomorske flote.

Razvožajev je kasnije rekao da su krhotine od oborenih dronova teško povrijedile muškarca u selu Orlivka.

„U selu Andrijivka, u blizini Sevastopolja, krhotine koje su pale na krov privatne kuće izazvale su manji požar“, naveo je Razvožajev.

Dopisnik RSE javio je da su se u središtu Sevastopolja čule eksplozije, koje podsjećaju na rad sistema protuzračne odbrane.

Tvrdnje Rusije nijesu nezavisno provjerene.

Ukrajina, takođe, nije komentarisala navodni napad, koji je prijavljen dan nakon što je Kijev javio da su njegove snage nanijele značajnu štetu ruskom nosaču raketa na Krimu dva dana ranije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je njegova vojska pogodila brod Askold u brodogradilištu Kerč na Krimu, koji je Rusija zauzela i nezakonito pripojila 2014. godine, ali ga Kijev želi povratiti u borbi.

Ruska vojska je prethodno izvijestila o ukrajinskom raketnom napadu na brodogradilište na Krimu i rekla da je oštetio neimenovani ruski brod.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je ukrajinski napad na Askold dokazao „sposobnost Kijeva da pogodi krimsku brodogradilišnu infrastrukturu“ i da će „vjerovatno navesti Rusiju da razmotri premještanje dalje od linije fronta, odgađajući isporuku novih brodova“.

Glavni štab ukrajinske vojske u izvještaju u ponedjeljak je izvijestio da ukrajinska vojska vodi 78 bitaka iz neposredne blizine.

Žarište sukoba i dalje je Avdijivka, koju ruske trupe i dalje pokušavaju da opkole.

Vojska Ukrajine rekla je da su ukrajinske snage odbile 20 ruskih napada na taj industrijski grad u istočnoj regiji Donjecka.

Ruske snage sedmicama pokušavaju da zauzmu Advijivku u jednoj od najkrvavijih bitaka rata.

„Teške borbe vode se i u južnoj regiji Zaporožja u kojoj ukrajinske trupe vode višemjesečnu protivofanzivu“, rekla je vojska.

Foto: elements envato/ ilustracija

NIKŠIĆ PROGNOZA