Kim Džong Un naredio povećanje proizvodnje projektila

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un danas je naredio još veću proizvodnju projektila i drugog naoružanja i vojne opreme, prenijela je državna Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Kimov plan da proizvede više oružja dolazi u vrijeme kada američki zvaničnici navode da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu dogovorio sa sjevernokorejskim zvaničnicima prodaju oružja Moskvi za rat sa Ukrajinom i nakon najave južnokorejske i američke vojske da će sljedeće nedjelje započeti zajedničke velike vojne vježbe.

Tokom posjete fabrici raketa, Kim je naredio da se „drastično povećaju“ proizvodni kapaciteti kako bi postrojenje moglo masovno proizvoditi rakete koji bi zadovoljili potrebe vojnih jedinica na frontu, saopštila je KCNA.

Obilazeći ostale fabrike, Kim je pozvao na izgradnju modernijih kamiona za lansiranje raketa i rekao da postoji hitna potreba za povećanjem proizvodnje višecevnih raketnih lansera velikog kalibra „eksponencijalnom brzinom“, navodi se u izvještaju.

KCNA je citirala Kima da Severna Koreja mora da ima „ogromnu vojnu silu i da bude potpuno spremna za suočavanje sa svakim ratom“, da može „sigurno da zbriše“ svoje neprijatelje.

Sjeverna Koreja je demantovala američke tvrdnje da je isporučivala municiju Rusiji. Međutim ona je javno podržao Rusiju u ratu i najavila pomoć ljudstva u obnovi teritorija koje je okupirala Rusija.

Sjevernokorejski lider pokušava da ojača veze sa Kinom i Rusijom dok se Pjongjang suočava sa pritiskom SAD zbog njenog nuklearnog programa i ekonomskih poteškoća povezanih sa pandemijom Covid – 19.

Foto: Beta/AP

NIKŠIĆ PROGNOZA