Kada iz NATO-a kažu da je Crna Gora ugrožena, a prvi ljudi u Crnoj Gori ćute povodom Pljevalja

Piše: Jelena Marković, potpredsjednica Liberalne partije

Detaljno analizirajući sve izjave na temu na koju sam reagovala odmah po saznanju, a tiče se Pljevalja i proslave anticrnogorskih praznika u sred države Crne Gore suprotno njenom Ustavu, odlučila sam da se obratim onima za koje smatram da treba da sa lijepih riječi pređu i na konkretna i mnogo važna djela.

Da sam ja rodom iz Pljevalja kao što ste vi, gospodo Spajiću i Živkoviću, uradila bih isto što sam uradila kad je u mom Nikšiću pop Crkve Srbije sjedio dok se intonirala himna Crne Gore, a tada sam podnijela prijavu protiv njega. Podśećam, učinila sam isto i sa podnošenjem inicijative Ustavnom sudu, a voljom vladajuće većine u Nikšiću izglasane protivustavne slave grada.

Znači, teren Pljevalja je vaš, lopta prije ostalih pripada vama, i sugerišem vam prvo kao Pljevljacima, pa onda po funkcijama na kojima se nalazite, da postupite kako mislite da treba, a da se vidi u Crnoj Gori da li predśednik Vlade Crne Gore i šef najveće opozicione partije, osjećaju potrebu da postupe moralno i pod hitno smijenite Vraneša i podnesete krivičnu prijavu protiv njega. 

Odlučite da li je gest na koji vas ono što je Pljevlja pretvorilo da izgleda kao grad susjedne države obavezuje na reakciju ili vam je prihvatljiv taj čin pa ćete zažmuriti, pa da se navikava Crna Gora na takve scenarije jer kad prođe tamo proći će svuda dalje?

Ovo je vaša velika odgovornost, jer se to dešava u vašoj opštini. Pokrenite krivičnu prijavu protiv Vraneša i tražite smjenu Dukaja jer svojom izjavom relativizuje stvari. Kakva je to izjava: “Sve je ustavom definisano da niko ne može odvajati dio teritorije Crne Gore“?! Pa tu su jasne stvari, samo je pitanje zašto je Dukaj ovako istupio i zloupotrijebio službeni položaj. Da li je to baš iz neznanja ili iz zle namjere? 

Veliku odgovornost snosi i premijer Spajić, jer se nije oglasio po tom pitanju kao i predśednik Crne Gore Milatović. Naravno i premijeru i predśedniku je mentor Crkva Srbije, ali se pitam da li oni vide šta se zapravo dešava u Crnoj Gori jer jedno govore našim međunarodnim partnerima, a drugo rade kod kuće.

Lijepo bi bilo, uvaženi Danijele, da vas kao čelnika partije podrži i ostali dio rukovodstva pa da vaša partija konačno da krila nama koji čekamo buđenje parlamentarne opozicije pa da ta prijava sem lična bude i partijska?

Gospodo Pljevljaci, Spajiću i Živkoviću, sugerišem da zbog poniženja i uvreda koje trpe građani Pljevalja bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, a koje to veoma diskriminiše i čini ih da se osjećaju ugroženo u svojoj sredini treba pod hitno smijeniti Vraneša sa pozicije prvog čovjeka Opštine ipodnijeti krivičnu prijavu zbog uznemiravanja cjelokupne crnogorske javnosti. Ne bude li tako i ostane li na poziciji prvog čovjeka grada može ubuduće raditi što mu padne na pamet.

Bilo bi očekivano takođe da tražite i ostavku Mandića, poslije svega, da znamo konačno ko je ko.

Kako nijeste glasali protiv Ombudsmana, odnosno njegovog izvještaja o radu, ni jedan ni drugi, kao Pljevljaci prije svega, shvatam, čuvali ste sugrađanina, želim da tako sad sačuvate multikulturalna Pljevlja, ujedno postupajući po mom iskrenom zahtjevu da iskažete poštovanje prema suverenitetu, kredibilitetu i identitetu ove države, jer ste funkcioneri u njoj. 

Ja sam mnogo o Ombudsmanu iznijela,pa ću i sad da ga podśetim da je ođe diskriminirano svo nesrpsko stanovništvo Pljevalja, a unesen nemir u svu Crnu Goru i građane, pa ako snom mrtvijem ne spava neka počne da radi malo svoj posao i pozove institucije da se uključe, prije svega VDT.

Prije svega, nije prvi put da Vraneš kidiše na državu, tako što negira njenu samostalnost, teritorijalni integritet, crnogorski identitet, vrijeđa druge narode, omalovažava državne simbole, nacionalnu himnu, proslavlja praznike druge drzave i umjesto da Tužilaštvo takve procesuira, oni napadaju crnogorske novinare i mediji koji upozoravaju na fašizaciju crnogorskog društva, to se ne smije odćutati.

Demokrate kontra Dukaju daju saopštenje u kome kažu da je postupanje Vraneša suprotno Ustavu Crne Gore, pa pošto Dukaj to ne vidi i daje suprotne stavove, neko treba da podnese ostavku ili Bečić ili Dukaj, jer zajedno su u Vladi a neusklađenih stavova, što govori da neko ne govori istinu.

Ovim putem ponovo pozivam EU, SAD, Veliku Britaniju i NATO da ne zabijaju glavu u pijesak pred ovakvim dešavanjima u Crnoj Gori, već da Stoltenberg posluša svog zamjenika Đoanija i dgovori na napade iz Srbije na Crnu Goru na jak i primjeren način, jer mi smo ipak članica NATO.

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici „Stav“nisu nužno i stavovi redakcije „Portala RTNK“)

Foto: LP

NIKŠIĆ PROGNOZA