Stevan Jovetić dio istorije Olimpijakosa

Olimpijakos je prvu evropsku utakmicu odigrao prije 65 godina, prvi je grčki fudbalski klub koji se pojavio na kontinentalnoj sceni i prvi koji je prošao u narednu rundu nekog međunarodnog takmičenja.

Pirejci su i najtrofejniji grčki klub, čak 47 puta bili su šampioni države i u 28 navrata osvajali Kup.

Ipak, uprkos bogatoj istoriji, statusu najvećeg kluba u zemlji i velikom broju navijača, ,,crveno-bijeli“ nikada do ove sezone nijesu igrali polufinale bilo kog evropskog nadmetanja.

Najveći uspjeh Olimpijakosa bilo je četvrtfinale Lige šampiona u sezoni 1998/99. kada ga je Juventus u posljednjim minutima ostavio bez polufinala.

Šest godina ranije, Pirejci su zaustavljeni u četvrtfinalu i u Kupu pobjednika kupova – uspješniji je bio madridski Atletiko.

Novo, najuspješnije poglavlje ispisali su prije dvije noći u Istanbulu. Olimpijakos je u penal-seriji izbacio Fenerbahče nakon što je turski tim pobjedom od 1:0 nadoknadio zaostatak od 3:2 iz Grčke.

Dio istorije ,,crveno-bijelih“ postao je Stevan Jovetić – crnogorski reprezentativac dao je gol u prvom meču, dok je u revanšu igrao u prvom poluvremenu.

– Srećan sam što je Olimpijakos prvi put u polufinalu nekog evropskog takmičenja. Znam koliko je to važno za klub, a pošto smo stigli dovde nadam se da nećemo stati na tome – rekao je trener Hose Luis Mendilibar.

Heroj je bio 21-godišnji Konstadinos Colakis koji je odbranio tri penala.

– Znam da je donedavno bio zamjena. Penali imaju mnogo veze sa sposobnošću golmana, posebno u situacijama poput ove. Kada lopta ode pored gola ili pogodi stativu, to jeste dio sreće, ali kada golman odbrani definitivno ima veze sa njegovim sposobnostima i time koliko radi, a mi smo zadovoljni onim što pruža Colakis – naveo je Mendilibar.

Zanimljivo, španski stručnjak nije gledao izvođenje jedanaesteraca. Okrenut je bio ka tribini.

– Nijedan penal u karijeri nijesam gledao, pogotovo kada moja ekipa izvodi. Mislim da nam je to donijelo sreću ovog puta – naveo je 63-godišnji Baskijac.

– Bila je zanimljiva i teška utakmica, u kojoj smo morali dosta da izdržimo pošto smo u 11. minutu primili gol i znali smo da ćemo biti pod pritiskom. Ali uspjeli smo da izdržimo, posebno u prvom poluvremenu. U drugom smo malo promijenili stvari i smanjili pritisak rivala, imali smo i šanse. Veoma težak meč za oba tima, na kraju je odlučen penalima gdje svi znaju da svašta može da se dogodi – istakao je Mendilibar.

Olimpijakos će u polufinalu igrati s Aston Vilom – prvi meč je 2. maja, revanš sedam dana kasnije.

– Vjerujem da možemo da idemo do kraja – podvukao je Mendilibar.

I Vila je prošla nakon penala, nakon što su oba duela sa Lilom završena 2:1 za domaći tim.

Klub iz Birmingema je mnogo uspješniji od Olimpijakosa u Evropi, ali najveći uspjesu sežu u daleku prošlost – Aston Vila je 1982. bila šampion Evrope i osvojila Superkup, a 2001. osvojila je Intertoto kup, svojevremeno takođe treće po značaju Uefino takmičenje.

Junak Vile prije dvije noći bio je Emilijano Dibu Martines, šampion svijeta s Argentinom 2022. godine.

– Osjećaj je dobar, baš dobar – rekao je Martines, koji je dobio dva žuta kartona, ali nije isključen jer je drugi ,,zaradio“ u penal-seriji koja se ne računa kao dio utakmice.

– Volim ovaj klub i igrati polufinale u njegovom dresu je nešto nevjerovatno – istakao je Martines, koji osim trofeja Mundijala u karijeri ima i zlato sa Kopa Amerike i Finalisime, osvajao je i priznanje ,,Lav Jašin“, FIFA nagradu za najboljeg golmana i ,,Zlatnu rukavicu“ na Svjetskom prvenstvu…

Sve u posljednje tri godine.

– Karijera mi ide uzlaznom putanjom, ali sada je najbitniji tim. Nakon 42 godine smo u polufinalu evropskg takmičenja i želimo da idemo do kraja, o tome smo pričali nakon utakmice. Moramo imati taklav mentalitet – dodao je Martines.

Aston Vila ili Olimpijakos – finalista će se znati za 20 dana, a za Pirejce bi borba u Atini za prvi evropski trofej bio scenario iz snova. Istina, ne na svom ,,Karaiskakiju“, već na terenu ljutog rivala, AEK-a.

Tamo će igrati i Fiorentina ili Klub Briž.

Ukoliko ,,viola“ u polufinalu izbaci belgijski tim, a Olimpijakos nadigra Vilu, na stadionu ,,Aja Sofija“ 29. maja sastaće se sadašnji i bivši klub Stevana Jovetića, koji u karijeri nema pehar sa kontinentalne scene.

Sedam dana prije finala Lige konferencija, u Dablinu će se igrati posljednji meč u Ligi Evrope ove sezone.

U igri su ostali Olimpik Marsej i Atalanta, odnosno, Roma i Bajer iz Leverkuzen, jedini tim iz ,,liga petice“ koji nema poraz u aktuelnoj takmičarskoj godini.

Foto: OLYMPIACOS.ORG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA