Savić: Nagrada je potvrda truda i rada

Fudbalsku 2023. godinu u Crnoj Gori još jednom je obilježio Stefan Savić. Zamjenik kapitena naše reprezentacije u smiraj ove godine proglašen je još jednom za najboljeg igrača, sedmi put otkako se bira najbolji igrač Crne Gore. Zbog obaveza u svom klubu, madridskom Atletiku, Savić nije bio u Podgorici, ali je svjestan koliko značenje ima nova nagrada.

U novogodišnjem intervjuu za „Dan“, Savić je još jedno rekao da je nagrada za najboljeg igrača potvrda njegovog dosadašnjeg truda i rada.

– Stvarno mi nagrada znači dosta. Sve nagrade koje dođu negdje drugo nemaju toliku draž kao one koje dolaze iz domovine i zaista sam ponosan zbog svega toga. To je potvrda dosadašnjeg mog truda i rada koji sam uložio u karijeru i jedan podsticaj da nastavim da dajem svoj maksimum što u klubu u kojem nastupam, što u dresu reprezentacije Crne Gore – rekao je Stefan Savić.

Sa brojem trofeja najboljem u Crnoj Gori, Savić se izjednačio sa Mirkom Vučinićem, ali je rekao da nema ambicije da „juri“ osmi trofej i postane igrač sa najviše nastupa u dresu „sokola“.

– Nikad mi to nije bio cilj. Bio mi je samo san da se nađem u reprezentaciji, a to mi se na svu sreću rano ostvarilo i ostalo je sve išlo svojim tokom. Ta sedma nagrada znači da sam se izjednačio sa našom igračkom legendom Mirkom Vučinićem, tako da je to samo jedna potvrda cijele moje karijere. Imponuje u kakvoj sam konkurenciji osvajao ovu nagradu i biće lijepo jednog dana osvrnuti se na sve to što se desilo – istakao je Savić.

Presudna je bila utakmica sa Srbijom u Podgorici

Crna Gora je u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo osvojila treće mjesto u grupi, ali od baraž mečeva sa Češkom nikada nije bila bliža odlasku na jedno veliko takmičenje. Bili su do poslednjeg kola u igri za prolaz, ali nisu uspjeli…

– Mislim da kada podvučemo crtu ne možemo reći da su bile uspješne, jer se nismo kvalifikovali, ali mislim da smo ostvarili jedan korektan i dobar rezultat. Realno, neko stanje kvaliteta je bilo da budemo treći u grupi. Imali smo taj cilj da se kvalifikujemo, ali možda splet nesrećnih okolnosti nije dao da to ostvarimo. Mislim da je bila presudna ta utakmica protiv Srbije u Podgorici, gdje nismo zaslužili da izgubimo, pa čak i taj susret sa Mađarskom kod kuće gdje smo imali priliku da pobijedimo, kao i utakmica protiv Litvanije u Kaunasu, gdje smo u poslednjim trenucima izgubili dva boda. Mislim da su to bili ključni momenti zbog kojih nismo uspjeli da se kvalifikujemo na EURO.

Da li su prethodne kvalifikacije možda bile poslednja šansa ove generacije da se kvalifikuje na jedno veliko takmičenje?

– Iskreno se nadam da nije. Da je bila velika šansa, jeste. Treba biti nekad i realan. Ja sam u Beogradu cijelu utakmicu odigrao sa rupturom mišića, ali ne treba se vraćati na to. Ipak, kada se sve sabere, mi smo dali sve od sebe i zaista sam ponosan na momke, stručni štab i cijelu reprezentaciju.

Crna Gora je trenutno bez selektora, dobiće u narednih mjesec dana, a pred njim i igračima koje bude pozvao biće prijeteljske mečeve i Ligu nacija, koja kreće u septembru.

– Mislim da je sledeća godina dobra šansa za selektora da se upozna sa momcima, sa igračima koje će imati na raspolaganju. Vidjećemo ko će se naći u tok grupi. Ne znamo ko će biti selektor, to je pitanje za savez, ali vjerujem da će uskoro sve biti poznato.

Ima li Crna Gora mlade igrače koji mogu da u skorijoj budućnosti zamijene vas iskusne?

– Imali smo taj period od par godina kada se nisu pojavili igrači koji su se ispostavili kao nosioci igre, ali mislim da je selektor u poslednjem ciklusu podmladio tim i doveo nove igrače. Ima tu interesantnih momaka. Vidio sam da je sad aktuelna priča oko malog Vasilija Adžića. Nisam imao priliku da ga upoznam kao igrača, a nadam se da ćemo imati sve više takvih talenata koji će trebati reprezentaciji. Normalno je da dolaze novi igrači – poručio je as madridskog Atletika.

Otkako sam u Madridu, promijenio sam 15 klubova

U poslednjih nekoliko dana sve češće se govori o odlasku Stefana Savića iz Atletika. Međutim, Mojkovčanin je mislima vezan za „jorgandžije“.

– Prema pisanju medijima u poslednjih par godina sam promijenio najmanje 15 klubova, a i dalje sam u Madridu. Ne osvrćem de na medije zaista. Sigurno da je bilo interesovanja, kada igrate na tom nivou, uvijek je tu i pritisak i medijski natpisi. Sve je to dio sporta. Imao sam tih problema sa povredom, vukao sam još to prije utakmice sa Srbijom. Bitno je da je to sada dosta bolje i da se koncentrišem na klub.

Kao i svake godine, fudbaleri neće ni ovog decembra imati puno vremena za odmor u vrijeme novogodišnjih praznika.

– Tako je, jer već 29. decembra nastavljamo sa treninzima. Trećeg januara nam kreću utakmice, imamo kup i taj superkup, koji igramo u Saudijsko Arabiji. Raspored je zgusnut i treba pokušati ostati zdrav i naravno nastaviti da se fokusiram na te susrete. Pokušaćemo da doguramo što dalje u kupu i u prvenstvu, ali i Ligi šampiona.

Žreb za osminu finala Lige šampiona nije bio naklonjen Madriđanima, koji su za rivala dobili Inter. Ipak, Savić je optimista.

– Uvijek igramo najbolje protiv jačih klubova. Inter je kvalitetna ekipa, biće zanimljiv dvomeč, dosta su nezgodna ekipa, ali mislim da imamo šanse da prođemo dalje.

Za kraj, Savić je imao poruku čitaocima „Dana“ i svim građanima Crne Gore.

– Prije svega, svima želim puno zdravlja i porodična sreća. Naravno, želim puno uspjeha na ličnom planu svima u Crnoj Gori – istakao je Stefan Savić.

Brzo postaje otac, svadba na ljeto

Stefan Savić se nedavno vjerio, a za „Dan“ je otkrio da će svadba biti na ljeto.

-Planiram na ljeto vjenčanje, ali prije toga imam još jednu radosnu vijest. Očekujemo da se rodi djevojčica za nekih mjesec dana – otkrio je Stefan Savić.

Ponosan na saradnju sa Miodragom Radulovićem

Nakon završetka kvalifikacija Crna Gora je ostala bez selektora. Miodrag Radulović i naš nacionalni savez nisu produžili saradnju, a Stefan Savić je jedan od rijetkih koji se javno zahvalio Raduloviću na saradnji.

-Jeste stvarno mi je žao što nije Radulović ostao. Mislim da smo imali vrhunsku profesionalnu saradnju. Poznajem selektora još od mlađih kategorija, imali smo odličnu saradnju i u A selekciji i zaista mi je žao što sa jednim domaćim selektorom nismo uspjeli da se kvalifikujemo na Evropsko prvenstvo. Zahvalio sam mu se što javno, što privatno. Ponosan na saradnju koja je trajala tri godine.

Foto: Lazar Ružić/DAN

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA