Šahovski Biser Jadrana: Crna Gora domaćin Evropskog pojedinačnog prvenstva u šahu

Herceg Novi će biti epicentar drevne igre od 7. do 20. novembra 2024. godine, jer je Crna Gora dobila domaćinstvo Evropskog pojedinačnog prvenstva u šahu. 

 Ovu izuzetna manifestacija još jednom potvrđuje ugled i poštovanje koje uživa Šahovski savez Crne Gore. 

„Ovo je još jedan veliki trenutak za crnogorski šah. Evropsko prvenstvo u Herceg Novom ne samo da će okupiti vrhunske šahiste cijelog kontinenta, već će i dati još jedan nezaboravan pečat našem radu i nastojanjima. Očekujemo da će Herceg Novi postati šahovska prestonica Evrope, pružajući ne samo izazovne partije na tablama, već i nezaboravan doživljaj ljubiteljima šaha iz cijelog svijeta”, kazao je predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore Jovan Milović.

 Ovaj događaj označava kontinuitet šahovske tradicije u Crnoj Gori nakon uspješnih prethodnih evropskih šampionata. Prošle godine Crna Gora je bila domaćin Pojedinačnog prvenstva Evrope za žene i Evropskog ekipnog prvenstva, koje je prema ocjenama svih učesnika i šahovskih zvaničnika, jednoglasno ocijenjeno kao najbolje ikada. 

 Organizacije Pojedinačnog prvenstva Evrope, dodatno će osnažiti aktivnosti Šahovskog saveza Crne Gore, koje zvanično počinju 6. februara kada startuje 76. Pojedinačno prvenstvo Crne Gore. 

 Nagradni fond prvenstva iznosi 15.000 eura, ujedno je i najveći u regionu, a sudeći prema najavama, očekuje nas najkvalitetnije prvenstvo u istoriji. Najbolji crnogorski šahisti će se nadmetati u 11 kola po švajcarskom sistemu. 

 Šahovski savez Crne Gore ove godine planira i brojne aktivnosti, a kako navode iz Saveza prioritet će biti stavljen na akciju “Šah u škole”.

foto:ŠSCG

NIKŠIĆ PROGNOZA