Đoković najbolji sportista svijeta

Novak Đoković je i zvanično najbolji sportista na planeti, on je u Madridu dobio „Laureus“ nagradu za najboljeg pojedinca u svijetu sporta.

U 2023. godini je uspio da osvoji tri grend slema, a na četvrtom je igrao finale. Pored toga, Novak je osvojio i Završni masters turnir.

Đoković je prošle godine pretekao Rafaela Nadala po broju osvojenih grend slem turnira, a čak i u 2024. godini nastavlja da uvećava svoj rekord po broju nedjelja na prvom mjestu ATP liste. Nagradu mu je uručio Tom Brejdi, vjerovatno najbolji NFL igrač svih vremena.

Maks Ferstapen, Lionel Mesi, Mondo Duplantis, Erling Haland i Noa Lajls su bili u konkurenciji. 

Novak je peti put najbolji sportista svijeta, isto toliko nagrada ima i Rodžer Federer. 

Četiri ima Jusein Bolt, po dvije Tajger Vuds, Rafael Nadal, Mihael Šumaher i Lionel Mesi.

U žiriju su velikani svjetskog sporta poput Sergeja Bubke, Martine Navratilove, Majkla Džonsona, Lenoksa Luisa, Alesandra Del Prijera, Nađe Komaneči, Ruda Gulita, Mike Hakinena…

Najbolja sportistkinja je fudbalerka Barselone, Aitana Bonmati.

Nagrada za povratak godine uručena je američkoj gimnastičarki Simon Bajls, koja se nakon borbe sa psihičkim problemima vratila sportu na vrhunskom nivou.

Nagradu za „najveći proboj godine“ dobio je fudbaler Real Madrida Džud Belingem, koji se već u prvoj sezoni u „kraljevskom klubu“ nametnuo kao nosilac igre i pokazao da je jedan od najboljih igrača današnjice. To je potvrdio i u nedjeljnom „el klasiku“ koji je riješio pogotkom u 92. minutu. Nagradu engleskom fudbaleru uručili su španski teniser Karlos Alkaras i motociklista Mark Markes.

Među sportistima sa invaliditetom, nagradu za najbolju na planeti dobila je holandska teniserka Dide de Grot. Njoj su nagradu uručili legendarni sunarodnik Rud Gulit, odnosno španska teniserka Garbinje Mugurusa.

Dvadesetsedmogodišnja Holanđanka je ispisala istoriju tenisa sa 13 uzastopnih grend slem titula, odnosno tri vezana kalendarska slema.

Titula najbolje u akcionim sportovima otišla je u ruke četrnaestogodišnje Australijanke Ariše Truv, koja dominira u svijetu skejtbordinga. Njoj je nagradu uručio proslavljeni francuski fudbaler Partis Evra.

Foto: Mreža X/“Laureus“

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA