Zagreb: Državljanin CG obuhvaćen optužnicom za trgovinu povjerljivim policijskim informacijama

Crnogorski državljanin Kemal Rastoder doveden je danas u Županijski sud u Zagrebu nešto iza 13 sati u blindiranom vozilu Antiterorističke jedinice “Lučko”.

Kako prenosi N1 Zagreb, riječ je o čovjeku koji je u Hrvatskoj obuhvaćen optužnicom za trgovinu povjerljivim policijskim informacijama, ali se protiv njega vodi i više procesa u drugim zemljama.

“Hrvatska nadležna tijela procijenila su da je u pitanju pripadnik kriminalnog miljea koji bi tokom transporta na sud mogao pokušati pobjeći, odnosno mogao bi se naći na meti konkurentskih klanova. Pred Županijskim sudu u Zagrebu danas je počela sjednica optužnog vijeća o USKOK-ovoj optužnici, a Rastoder je dovezen u posebnom vozilu”, naveo je N1 Zagreb.

Inače, prema ranijem pisanju medija, Rastoder je u ljeto 2004. preživio atentat u Budvi kad je eksplodirala bomba podmetnuta pod njegov Mercedes. Tom su mu prilikom amputirane obje potkoljenice i lijeva podlaktica. Njegovo ime spominjalo se i u kontekstu veza s narkobosom Stjepanom Prnjatom, a nalazi se i na popisu crnogorske policije, kao i tamošnjih tajnih službi.

Povezuju ga, piše N1, i sa grupom koja je iz Južne Amerike organizirala transport veće količine kokaina u luku Roterdam i njen dalji transport do belgijskog grada Arlon, gdje je u zajedničkoj akciji nadležnih državnih organa Srbije, Belgije, Holandije i Luksemburga nedavno zaplijenjeno ukupno 115 kilograma te droge.

Prema optužnici hrvatskog USKOK-a dvojicu graničnih policajaca iz Policijske stanice Macelj davali su zainteresovanim, uglavnom državljanima Srbije, Crne Gore i BiH, u zamjenu za mito podatke o raspisanim potragama MUP-a, Šengenskog informacionog sistema (SIS) i Interpola te omogućavali nezakonit boravak u EU.

Ukupno je optuženo osam okrivljenih među kojima je i Rastoder. Hrvatski policajci, sumnja se, sarađivali su i s kolegama iz Slovenije, a na kraju su raskrinkani kada je dešifrirovana njihova komunikacija na aplikaciji “Skaj”.

USKOK tvrdi da su kupci povjerljivih informacija bili mahom državljani Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a za sada su trojica identifikovana i optužena.

Prvookrivljeni, inače bivši policajac, dobijao je informacijama o osobama za koje je u MUP-ovim bazama podataka potrebno izvršiti tražene provjere, kao i putne isprave koje je potrebno skenirati, ili u koje je potrebno otisnuti štambilje granične policije o ulazu i izlazu iz države.

Potom je te podatke dostavljao dvojici graničnih policajaca koji su obavljali tražene provjere u bazama podataka s kojima raspolaže granična policija, a koje su mu po ‘obavljenom poslu’ dostavljali natrag, da bi ih on potom prosljeđivao naručiteljima.

Obojica su, tvrdi USKOK, evidentirali prelaske državne granice osoba koje u stvarnosti nisu pristupile graničnom prelazu, pri čemu je prvi to činio unosom podataka u evidencije Nacionalnog informacijskog sistema za upravljanje državnom granicom, a drugi otiskivanjem štambilja granične policije o ulazu i izlazu iz države u dostavljene putne isprave.

Istovremeno su navedeno činili i zasad nepoznati policijski službenici sa slovenskog graničnog prelaza, koje je prvookrivljeni prethodno angažovao u tu svrhu za novčanu naknadu.

Na ovaj način okrivljeni su državljanima zemalja izvan EU omogućili boravak na području članica Schengenskog prostora, a većem broju neovlaštenih osoba omogućili nezakonito pribavljanje podataka pohranjenih u nacionalnim bazama podataka MUP-a, Schengenskog informacijskog sistema i Interpola.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA