„Sramna podrška Crne Gore, nećemo to zaboraviti“

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je danas izjavio da je „sraman čin“ podrška Crne Gore najavljenoj rezoluciji Gemerane skupštine UN o proglašenju 11. jula za Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995.

„Što se tiče Crne Gore, naravno da nam nije ugodno, ali nećemo zaboraviti“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, dodavši da nije očekivao da će Crna Gora „nastaviti tako brutalnu politiku prema Srbima“ jer je ranije priznala nezavisnost Kosova i „ima neki odnos prema BiH, ne računajući da je tu i Republika Srpska“.

Dodik je kazao da RS podržava srpski narod u Crnoj Gori, koji je, kako je ocijenio, bio „potlačen“ u vrijeme vlasti Mila Đukanovića, a „vidimo da i sada nijesu poboljšane okolnost i slobode za naš narod u Crnoj Gori“.

Dodik je dalje rekao da Jasenovac i Srebrenica nijesu uporedivi te „Srbi, pogotovo iz RS, treba da izbjegnemo tu zamku upoređivanja. Oni tako žele da daju značaj Srebrenici, a ne da odaju poštu i pijetet stradalima u Jasenovcu. To treba prestati“.

Po njegovim riječima, predlog rezolucije o Srebrenici je „težak dokument“ koji će ostati trajno u percepciji naroda.

„A sada vidimo one, koji bi oprali svoju savjest i onda se tako ponašaju. Srpska to ne prihvata“, rekao je Dodik.

Iznio je da smatra da ta rezolucija nema nikakve veze s presudama sudova, već je „politička platforma koja treba da omogući da se devastira RS“.

Srpska članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović je ocijenila da su rezoluciju o Srebrenici „doveli na teren prebrojavanja glasova i time uvrijedili sve žrtve“.

„Radili su krijući. Bez konsenzusa, prekršili sve moguće procedure. Mijenjaju i mehanizam glasanja u Generalnoj skupštini UN da bi imali glas više. To je zaista uvreda za sve žrtve“, rekla je Cvijanović.

Podsjetila je da je ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija donošenje rezolucije u Srebrenici predložio mimo odluke Predsjedništva BiH – jedinog po Ustavu nadležnog za vođenje spoljne politike.

Foto: N1

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA