U Sjevernoj Makedoniji u ponoć počinje izborna tišina

U Sjevernoj Makedoniji u ponoć počinje izborna tišina pred parlamentarne i drugi krug predsjedničkih izbora, koji će biti održani u srijedu.

Izborna tišina će trajati do srijede u 19.00, odnosno do zatvaranja biračkih mjesta, a u Državnoj izbornoj komisiji (DIK) Sjeverne Makedonije očekuju da bi rezutati izbora trebalo da budu poznati do ponoći.

Glasa se na 3.480 biračkih mjesta, koja se otvaraju u 7.00, glasači će moći da biračko mjesto posjete samo jednom, a identifikuju se otiskom kažiprsta na uređaju za otiske prstiju.

U drugom krugu će se za mjesto šefa države boriti kandidati opoziocione VMRO DPMNE Godana Siljanovska Davkova i vladajućeg SDSM, dosadašnji predsjednik Sjeverne Makedonje, Stevo Pendarovski.

Gordana Siljanovska Davkova je u prvom krugu, održanom u srijedu 24. aprila osvojila 363.085 ili 40,09 odsto glasova, a Stevo Pendarovski upola manje – 180.499 ili 19,93 odsto glasova.

Da bi Sjeverna Makedonija dobila predsjednika izlaznost mora biti najmanje 40 odsto od ukupnog broja upisanih birača.

Ako bude izabran predsjednik, njegova inguracija bi trebalo da bude održana 12. maja, a u slučaju da ne bude izabran, cijeli postupak se ponavlja.

Na parlamentarnim izborima će učestvovati 17 izbornih lista, a pet koalicija i tri partije su predali liste u svih šest izbornih jedinica.

Na izbornim listama je prijavljeno 1.755 kandidata, od kojih su 1.002 muškarca i 753 žene.

Kandidate u svim izbornim jedinicama imaju koalicija SDSM „Za evropsku budućnost“, VMRO DPMNE „Tvoja Makedonija“, najveće albanske partije DUI „Evropski front“ i albanske opozicije „Vrijedi“, kao i partije Grom „Hrabro za Makedoniju“, partije „Ljevica“, „Znam – Za našu Makedoniju“ i „Rodina Makedonija“.

Ankete predviđaju da će najveći broj mandata, od ukupno 120 u parlamentu, osvojiti koalicija konzervativne makedonske partije VMRO DPMNE.

Prema Državnoj izbornoj komisiji (DIK), za predsjedničke izbore upisano je 1.814.317, a za paralmetanre ukupno 1.815.350 birača.

Foto: elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA