U Beogradu prijavljena epidemija malih boginja

U Beogradu je prijavljena epidemija malih boginja, potvrđeno je iz Gradskog zavoda za javno zdravlje tog grada.

Kako piše RTS, od 6. februara, kada je prijavljen prvi slučaj malih boginja do danas potvrđeno je 11 slučajeva malih boginja u Beogradu.

Epidemiolozi i ljekari navode da je najveći broj zaraženih ili nevakcinisan ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Vakcinu protiv malih boginja, MMR vakcinu, djeca dobijaju uzrasta 12-15 mjeseci i pred polazak u školu.

Dr Slavica Maris sa Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ rekla je ranije da je taj institut dostavio svim zdravstvenim ustanovama u zemlji predlog mjera za pooštren nadzor.

„Te mjere se dostavljaju svim zdravstvenim ustanovama na teritoriji Srbije, što podrazumijeva prijavu svake sumnje, laboratorijsku dijagnostiku, izolaciju, liječenje pacijenta, epidemiološki nadzor, zdravstveni nadzor, kao i imunizaciju kontakata osjetljivih osoba koji su bile u kontaktu sa oboljelima unutar 72 sata“, navela je dr Maris.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje ističu da je vakcinacija jedina efikasna preventivna mjera koja dovodi do stvaranja solidnog i dugotrajnog imuniteta.

Međutim, upozoravaju da je potrebno da se 95 odsto djece vakciniše da bi se stekao kolektivni imunitet i spriječilo pojavljivanje novih slučajeva.

Male boginje su jedna od najzaraznijih virusnih infekcija, a komplikacije koje izaziva češće su kod djece mlađe od pet godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. To su zapaljenje pluća, zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga i gubitak vida.

Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. oboljele osobe i oko 60 odsto slučajeva smrtnih ishoda nastaje upravo zbog te komplikacije.

Foto: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA