Osmani: Do vanrednih izbora peticijom stanovništva sa sjevera Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je izjavila da vanredni loklani izbori na sjeveru mogu da se raspišu, ali da je neophodno da prvo 20 odsto upisanih u birački spisak zatraži tako nešto potpisivanjem peticije.

Ona je za agenciju Rojters ocijenila da je to „najdemokratskiji način” da se raspišu izbori.

„Na ovaj način mislim da garantujemo učešće Srba, jer bi zahtjev morao da dođe od njih, od građana“, rekla je ona.

U opštinama na sjeveru Kosova – Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku i Sjevernoj Mitrovici – živi većinsko srpsko stanovništvo koje je bojkotovalo aprilske lokalne izbore i ne priznaje nove albanske gradonačelnike.

Uprkos tome, kosovske vlasti su nasilnim putem preuzele opštinske zgrade u tri opštine (Zvečan, Leposavić i Zubin Potok), gdje su do sada funkcionisali i Privremeni opštinski organi koji rade u sistemu Srbije, a koji su za Kosovo nelegalni.

To je dovelo do svakodnevnih protesta lokalnog stanovništva u ovim opštinama.

Jedino je u Sjevernoj Mitrovici fizički odvojena zgrada opštine po kosovskom i srpskom sistemu i zato u ovoj opštini nema protesta.

Takođe je 29. maja došlo do eskalacije situacije, kada su se Srbi sukobili sa pripadnicima KFOR-a (vojna misija NATO-a na Kosovu) i tom prilikom je povrijeđeno oko 30 vojnika i oko 50 civila.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je navela da bi smjena aktuelnih albanskih gradonačelnika putem peticije bila „kao referendum“, koji bi otvorio put za novi izborni proces.

Prema njenim riječima, cijeli proces bi mogao biti završen za nekoliko mjeseci.

Osmani je podvukla da prije raspisivanja novih izbora Kosovo mora da dobije garancije međunarodne zajednice da se Beograd neće miješati.

Pripadnici srpske zajednice se za sada nijesu izjasnili da će pokrenuti smjenu albanskih gradonačelnika potpisivanjem peticije.

Međunarodna zajednica je oštro osudila odluku Kosova da gradonačelnici nasilnim putem preuzmu svoje dužnosti.

U međuvremenu su se sa zvaničnicima Kosova i Srbije sastali specijalni izaslanik EU za dijalog Kosva i Srbije Miroslav Lajčak i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Njihov glavni zahtjev je smirivanje situacije, raspisivanje novih izbora na sjeveru i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa.

Foto: GOV

NIKŠIĆ PROGNOZA