Neofašistički ispad u Novom Sadu

Muškarac u majici sa nacističkim obilježjima upao je oko 18h u baštu lokala Crni ovan, u Novom Sadu, gađao goste limenkama uz povike „smrt komunistima.“ 

Kako javljaju novosadski mediji, izgrednik je na sebi imao majcu sa neonacističkim oznakama  „Anti-Antifa“ i amblemom SS divizije Totenkopf. Kafić“Crni ovan” prepoznat kao ljevičarski, antifašistički “komunistički”.

Vlasnik lokala rekao je za N1 da je muškarac prilikom napada psovao i uzvikivao „smrt komunistima“. On je podsjetio i da je ovo sedmi napad u poslednjih godinu i po dana, kao i da prethodni incidenti nisu dobili sudski epilog.

„Ovo je treći napad ove godine, a da ni jedan nije dobio epilog. Neofašističke grupe neometano napadaju aktiviste po cijelom gradu, naše sugrađane, privatnu svojinu. Ne znam šta da očekujemo, ne znam da li je potrebno da se prolije krv, da bi neko reagovao“, rekao je on za N1.

O poslednjem incidentu obaviještena je policija i postoje snimci napadača.

Prethodni napad na „Crnog ovna“ desio se u noći pred obilježavanje 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, kada je lokal demoliran i kada je oskrnavljena zastava Vojvodine.

Najozbiljniji napad na ovo mjesto alternativne kulture desio se u januaru, kada su u lokal upali maskirani i naoružani napadači, a dvije osobe su povrijeđene.

Izvor: N1

Foto: Screenshot

NIKŠIĆ PROGNOZA